szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az XC90-es divatterepjáró autonóm vezetésre kihegyezett új változatát a tetején lévő szenzorokról könnyű beazonosítani. És néhány éven belül minden harmadik Volvo teljesen önvezető lesz.

A Volvo, az Uber, a Ford, a Google és a Lyft még 2016-ban jelentette be, hogy egyfajta koalíciót alakítanak ki egymással az önvezető autózással kapcsolatos fejlesztések felgyorsítása érdekében. És ennek az együttműködésnek köszönhetően mutatkozott be most ez az autonóm közlekedésre kihegyezett, sorozatgyártásra kész új autó:
©

Jól látható, hogy egy olyan Volvo XC90-es divatterepjáróhoz van szerencsénk, melynek tetején jó néhány extra szenzor kapott helyet, és amely az Uber önvezető rendszerére épül. A gyártó közlése szerint az alapjármű olyan biztonsági funkciókkal bír, amelyek lehetővé tették, hogy az Uber könnyedén beépítse a gépkocsiba saját autonóm rendszerét. Ennek köszönhetően az Uber hálózatában a jövőben önvezető autókat állíthatnak szolgálatba, megteremtve egy autonóm fuvarmegosztó szolgáltatás alapjait.

©

A különleges XC90-es számos tartalék rendszerrel biztosítja a kormányzást és a fékezési funkciók működőképességét, valamint tartalék áramforrással is rendelkezik. Amennyiben az elsődleges rendszerek bármelyike bármely okból kifolyólag meghibásodik, a tartalék rendszerek késlekedés nélkül megállítják a gépkocsit. A beépített tartalék rendszereken kívül az Uber önvezető technológiájához egy sor olyan beépített, illetve a gépkocsin kívül elhelyezett érzékelőt terveztek, amelyek városi környezetben képesek biztonságosan működtetni és irányítani a járművet.

©

A most debütált, autonóm közlekedésre alkalmas szériamodell egyike annak a több tízezer autonóm közlekedésre előkészített alapjárműnek, amelyet a Volvo a következő évek során átad az Ubernek. A Volvo a mostanihoz hasonló, autonóm alapjármű-koncepcióra építve tervezi a 2020-as évek elején bevezetni leendő autonóm gépjárműveit. Az SPA2 platformra épülő, újgenerációs Volvókon olyan funkciók is megtalálhatók lesznek, amelyek arra egyértelműen kijelölt területeken – például autópályákon vagy körgyűrűkön – lehetővé teszik a felügyelet nélküli autonóm közlekedést.

A Volvo azzal számol, hogy a következő évtized közepén az általa eladott autóknak már az egyharmada képes lesz a teljes önvezetésre.

©

 

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyot esett a kiskereskedelem tavasszal, csak mostanra érte el a tavalyi szintet

Nagyot esett a kiskereskedelem tavasszal, csak mostanra érte el a tavalyi szintet

Modern aranyláz? A koronavírus-járvány az egekbe felverte az arany árát

Modern aranyláz? A koronavírus-járvány az egekbe felverte az arany árát

Tíz perc szünetet akarnak a maszkban dolgozó kereskedők

Tíz perc szünetet akarnak a maszkban dolgozó kereskedők