szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jogszabály írja elő a minimálisan megengedett barázdamélységet.

Egy műszakilag biztonságos állapotban lévő jármű egyik összetevője, hogy megfelelő abroncsai is legyenek. A folyamatos használat során a gumik kopnak, menettulajdonságuk változik, nőhet a fékút, változhat az autó úttartása, amelynek kapcsán az elhasználódásukra is figyelni kéne.

Fontos megjegyezni, hogy a személygépjárművek gumiabroncsainál meghatározott 1,6 milliméteres barázdamélység egy olyan minimum érték, amelyet a rendőrség is ellenőriz. Amennyiben egy ellenőrzéskor úgy ítélik, meg nem éri el az abroncs mintázata az előírt étéket a jármű forgalmi engedélyét átvételi elismervény ellenében elveszik. A forgalmi engedélyt a tulajdonos ezután csak akkor kapja vissza, ha műszaki vizsgán a jármű állapotát megfelelőnek találják a szakemberek - hívja fel a figyelmet a police.hu.

©

A gumigyártók az abroncsokba újabban egy úgynevezett indikátort helyeznek el, ami a személyautóknál 1,6 milliméterre van állítva. Ez azt jelenti, hogy ha a kopófelület ezzel a résszel már egy síkban van, akkor a gumit azonnal le kell cserélni.

Ezeket a képeket akkor készítették a szigetvári rendőrök, amikor a 6-os úton ellenőriztek egy személygépkocsit, amelynél a gumiabroncs-mintázat barázdája nem érte el az 1,6 milliméteres jogszabályi minimum határt.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
25 gyereket mérgezett meg egy kínai óvónő, halálra ítélték

25 gyereket mérgezett meg egy kínai óvónő, halálra ítélték

Támadás érte a Színművészeti honlapját

Támadás érte a Színművészeti honlapját

Radar360: Orbán 100 ezer embernek ígért béremelést, Trump mégsem olyan jó vállalkozó

Radar360: Orbán 100 ezer embernek ígért béremelést, Trump mégsem olyan jó vállalkozó