szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Aki betartja a gyalogos-átkelőhelynél előírt sebességet az csak akkor kap pirosat, ha a gyalogosok megnyomják az oszlopra szerelt gombot. Vagy ha esetleg a szemből érkező autós túl gyorsan hajt.

Sajnálatos tény, hogy mind a mai napig igen sok gyalogost ütnek el a zebráknál, melynek elsődleges oka az autósok túl nagy sebessége, illetve oda nem figyelése. A gyalogosgázolások számát egyes helyeken zászlós rendszerrel, máshol pedig a gyalogosokat érzékelő szenzoros és LED-jelzőfényes megoldással, úgynevezett okoszebrával próbálják csökkenteni.

Illetve akadnak olyan települések, ahol az érkező autósok sebessége alapján állítják szabadra vagy éppen tilosra a zebránál található közlekedési lámpa jelzését. Ilyet legutóbb Zsámbékon helyeztek üzembe, ahol ezzel a nyugat-európai minta alapján készített táblával hívják fel az új rendszerre az autósok figyelmét:

A Vértesszőlősön már használt, illetve Budakalászon is beüzemelni kívánt megoldás lényege, hogy a megengedett sebességgel vagy annál lassabban érkező autósok zöld jelzést kapnak, hacsak a gyalogosok gombnyomással nem jelzik átkelési szándékukat. Ellenben, ha a megengedettnél nagyobb tempóval érkezik egy autó, az garantáltan piros jelzést kap.

A rendszert sokan örömmel fogadták, de vannak negatív tapasztalatok is. Egyesek arról számolnak be, hogy ha valaki 50-55 km/h feletti tempóval érkezik meg a 30-as táblával védett zebrához, az a sárga jelzésen még éppen át tud jutni, a mögötte szabályosan közlekedőnek viszont meg kell állnia a pirosnál. Ezenkívül pedig az a tapasztalat, hogy a nagyobb méretű járművek, a teherautók és a buszok akkor is automatikusan pirosat kapnak, ha a megengedettnél alacsonyabb sebességgel hajtanak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Miért nem kerülnek előre az oltási tervben az óvodai és iskolai dolgozók?

Miért nem kerülnek előre az oltási tervben az óvodai és iskolai dolgozók?

Nehezebb munkát, hosszú ingázást is vállalna a magyarok többsége, hogy megtarthassa az állását

Nehezebb munkát, hosszú ingázást is vállalna a magyarok többsége, hogy megtarthassa az állását

Bezár az egykori Pannontej sajtgyár Zalaegerszegen, 83 ember kerül az utcára

Bezár az egykori Pannontej sajtgyár Zalaegerszegen, 83 ember kerül az utcára