szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jelenleg 130 km/h a megengedett legnagyobb tempó az országban, de lépniük kellett, mert súlyos nitrogén-krízis fenyegeti az országot. Több ipari és infrastrukturális beruházást leállítottak korábban a túl magas nitrogén-oxid-szennyezettség miatt.

Hollandiában 100 km/h-ra korlátoznák a nappali maximális sebességet az autópályákon, egy kiszivárgott tervezet szerint, amely 2020-tól léphet hatályba.

A jelenlegi 130 km/h-ás sebességkorlátozás éjszaka a későbbiekben is érvényben maradna este kilenc és reggel hat óra között. Számítások szerint ilyenkor a teljes forgalom, alig 8-10 százaléka zajlik – írja a BBC.

Ezek lennének a 100 km/h-s nappali szakaszok a hollandiai úthálózatban.
A holland miniszterelnök Mark Rutte azt mondta „senki nem örül” a lépésnek, de sokkal nagyobb a tét. „Valamit tenni kell”, ugyanis a károsanyag-kibocsátás kérdésköre olyan súlyos problémává vált, hogy egy hollandiai, májusi legfelsőbb bírósági döntés nyomán az országban több infrastrukturális beruházást fel kellett függeszteni, és számos tervezett beruházás veszélybe került. Ugyanakkor a miniszterelnök elmondta, hogy vagy meglépik ezeket a radikális lépéseket, vagy rengeteg ember a munkahelyét is elveszíti.

Nem kizárólag a közlekedés résztvevőit kényszerítik kisebb károsanyag-kibocsátásra, de a gazdaság más szereplőit is. Azt is felvette a kormányzat, hogy a takarmányok mellé olyan enzimet kellene a farmereknek adagolni, amelynek segítségével csökkenthető lenne a szarvasmarháktól származó ammónia, illetve nitrogéngáz-kibocsátás. Sőt, a jelenlegi, gazdasági állatállomány számának csökkentését is felvetették.

További forgalomcsökkentési javaslatként, még az is felmerült Hollandiában, hogy vasárnaponként ne lehessen majd autóval közlekedni.

Európában a leggyakoribb maximális sebességkorlátozás 130km/h, míg az Egyesült Királyságban 70 mph/h, vagyis 112 km/h a megengedett legnagyobb tempó. 100km/h-s megengedett maximális sebesség egyedül Cipruson van.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mekkora "bűn" Gulácsi Péter kiállása a magyar foci túlpolitizált világában?

Mekkora "bűn" Gulácsi Péter kiállása a magyar foci túlpolitizált világában?

Irán-barát milíciára mért csapást az Egyesült Államok Szíriában

Irán-barát milíciára mért csapást az Egyesült Államok Szíriában

Autópályán talált telibe egy kisrepülő egy Lexust – videó

Autópályán talált telibe egy kisrepülő egy Lexust – videó