szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha néhány dologra odafigyelünk, vírusmentes lehet az autónk, és még az utasterében sem teszünk kárt.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Egy átlagos személyautóban körülbelül 700-féle baktérium fedezhető fel, amelyek között olyanok is találhatók, mint például a Staphylococcus és Propionibakterium. Kutatók szerint a kocsikban élő baktériumok nagy része akkor kerül be, amikor az utasok ott esznek. A másik ok, hogy a járműveket csak ritkán, illetve nem elég alaposan takarítják ki.

Mostanság azonban nem annyira a baktériumok, sokkal inkább a koronavírus miatt aggódnak sokan, ám egy kis odafigyeléssel a sofőrök sokat tehetnek a maguk és utasaik egészsége érdekében.

A koronavírus ellen hatásosak a kézfertőtlenítő folyadékok, a törlőkendők és az alkoholtartalmú gélek is, de ezek egyike sem olyan hatékony, mint a sima szappan. És ez nemcsak a kézmosásra, hanem az autótisztításra is igaz.

A szappan azért különösen hatásos, mert a vírus amúgy egyszerű szerkezetének a leggyengébb pontja az RNS-t, vagyis az örökítőanyagát körbevevő lipidburok, vagyis zsírréteg. A szappan feloldja ezt a zsírréteget, ami pedig a vírus széteséséhez vezet. A kórokozó így elpusztul, pontosabban inaktívvá válik, hiszen a vírusok nem igazán élőlények – magyarázza Pall Thordarson ausztál kémiaprofesszor.

Jelen körülmények között érdemes kiemelten figyelni az autók fertőtlenítésére, még akkor is, ha ajánlott otthon maradni, csak indokolt esetben útnak indulni. A fertőtlenítés kiemelten fontos a taxik és a közösségi autómegosztók járműveinek esetében, és észben kell tartani, hogy az autó beltere nem olyan ellenálló a tisztítószerek ellen, mint például az otthoni konyhapult vagy a fürdőszobai mosdó.

©

Hasznos tippek autó-fertőtlenítéséhez

1. A szappan és a szappanos víz a legjobb fegyver a koronavírus ellen.

2. Az oldószerek, a klór és az aceton használatát érdemes elkerülni.

3. A kézfertőtlenítővel csak óvatosan, mert a benne lévő alkohol száríthatja a bőrt – az ilyen felületeket bőrápolóval és akár sminklemosó kendővel kezeljük.

4. Ha bizalmatlanok vagyunk egy tisztítószerrel, akkor azt egy kevésbé látható kisebb felületen teszteljük.

5. Amit felviszünk a felületre, azt töröljük is le – sehol ne maradjon vegyszer.

6. Rangsoroljunk, és azokat a felületeket fertőtlenítsük alaposan, amelyekhez gyakran érünk hozzá – a kilincsen, a kormányon és a váltón kívül a gombokat, az érintőképernyőt, a belső visszapillantótükröt és még az üzemanyagbetöltőt is érdemes sorra venni.

7. Ha fogytán a tisztítószer, az üléseket akár ki lehet hagyni, mert viszonylag keveset érintkeznek közvetlenül a testünk vírust hordozó felületeivel (a taxik kivételt jelentenek).

8. A tisztításhoz használt többször felhasználható kendőket, rongyokat 60 fokos vízben mossuk ki, és szellős környezetben szárítsuk meg.

9. A kocsiból minden felesleges kacatot és szemetet, de főleg a piszkos zsebkendőket haladéktalanul távolítsuk el.

10. A legfontosabb a tiszta kéz, az autó fertőtlenítése előtt és után, illetve a napi használat során is gyakran mossuk, fertőtlenítsük kezeinket.

©

Egy a közelmúltban, de még a koronavírus felbukkanása előtt készített tanulmány rávilágít arra, hogy egy átlagos autó-kormánykerék közel négyszer szennyezettebb lehet egy nyilvános WC-nél.

A kutatók szerint míg egy WC-ülőkén négyzetcentiméterenként átlagosan 172 baktériumkolónia él, addig egy autó kormányán 629 (italtartó: 506, biztonsági öv: 403, ajtónyitó: 256). Összehasonlításképp a nyilvános liftek nyomógombjain négyzetcentiméterenként 313 baktériumkolónia található, egy okostelefon érintőkijelzőjén pedig körülbelül 100.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!