szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha néhány dologra odafigyelünk, vírusmentes lehet az autónk, és még az utasterében sem teszünk kárt.

Koronavírus-világjárvány
Több mint 11,5 millióan fertőződtek meg, és csaknem 600 ezer beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával mind több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. (Igaz, több helyen már ismét szigorításokat vezettek be.) Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Egy átlagos személyautóban körülbelül 700-féle baktérium fedezhető fel, amelyek között olyanok is találhatók, mint például a Staphylococcus és Propionibakterium. Kutatók szerint a kocsikban élő baktériumok nagy része akkor kerül be, amikor az utasok ott esznek. A másik ok, hogy a járműveket csak ritkán, illetve nem elég alaposan takarítják ki.

Mostanság azonban nem annyira a baktériumok, sokkal inkább a koronavírus miatt aggódnak sokan, ám egy kis odafigyeléssel a sofőrök sokat tehetnek a maguk és utasaik egészsége érdekében.

A koronavírus ellen hatásosak a kézfertőtlenítő folyadékok, a törlőkendők és az alkoholtartalmú gélek is, de ezek egyike sem olyan hatékony, mint a sima szappan. És ez nemcsak a kézmosásra, hanem az autótisztításra is igaz.

A szappan azért különösen hatásos, mert a vírus amúgy egyszerű szerkezetének a leggyengébb pontja az RNS-t, vagyis az örökítőanyagát körbevevő lipidburok, vagyis zsírréteg. A szappan feloldja ezt a zsírréteget, ami pedig a vírus széteséséhez vezet. A kórokozó így elpusztul, pontosabban inaktívvá válik, hiszen a vírusok nem igazán élőlények – magyarázza Pall Thordarson ausztál kémiaprofesszor.

Jelen körülmények között érdemes kiemelten figyelni az autók fertőtlenítésére, még akkor is, ha ajánlott otthon maradni, csak indokolt esetben útnak indulni. A fertőtlenítés kiemelten fontos a taxik és a közösségi autómegosztók járműveinek esetében, és észben kell tartani, hogy az autó beltere nem olyan ellenálló a tisztítószerek ellen, mint például az otthoni konyhapult vagy a fürdőszobai mosdó.

©

Hasznos tippek autó-fertőtlenítéséhez

1. A szappan és a szappanos víz a legjobb fegyver a koronavírus ellen.

2. Az oldószerek, a klór és az aceton használatát érdemes elkerülni.

3. A kézfertőtlenítővel csak óvatosan, mert a benne lévő alkohol száríthatja a bőrt – az ilyen felületeket bőrápolóval és akár sminklemosó kendővel kezeljük.

4. Ha bizalmatlanok vagyunk egy tisztítószerrel, akkor azt egy kevésbé látható kisebb felületen teszteljük.

5. Amit felviszünk a felületre, azt töröljük is le – sehol ne maradjon vegyszer.

6. Rangsoroljunk, és azokat a felületeket fertőtlenítsük alaposan, amelyekhez gyakran érünk hozzá – a kilincsen, a kormányon és a váltón kívül a gombokat, az érintőképernyőt, a belső visszapillantótükröt és még az üzemanyagbetöltőt is érdemes sorra venni.

7. Ha fogytán a tisztítószer, az üléseket akár ki lehet hagyni, mert viszonylag keveset érintkeznek közvetlenül a testünk vírust hordozó felületeivel (a taxik kivételt jelentenek).

8. A tisztításhoz használt többször felhasználható kendőket, rongyokat 60 fokos vízben mossuk ki, és szellős környezetben szárítsuk meg.

9. A kocsiból minden felesleges kacatot és szemetet, de főleg a piszkos zsebkendőket haladéktalanul távolítsuk el.

10. A legfontosabb a tiszta kéz, az autó fertőtlenítése előtt és után, illetve a napi használat során is gyakran mossuk, fertőtlenítsük kezeinket.

©

Egy a közelmúltban, de még a koronavírus felbukkanása előtt készített tanulmány rávilágít arra, hogy egy átlagos autó-kormánykerék közel négyszer szennyezettebb lehet egy nyilvános WC-nél.

A kutatók szerint míg egy WC-ülőkén négyzetcentiméterenként átlagosan 172 baktériumkolónia él, addig egy autó kormányán 629 (italtartó: 506, biztonsági öv: 403, ajtónyitó: 256). Összehasonlításképp a nyilvános liftek nyomógombjain négyzetcentiméterenként 313 baktériumkolónia található, egy okostelefon érintőkijelzőjén pedig körülbelül 100.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Újraindult Simon Gábor büntetőpere

Újraindult Simon Gábor büntetőpere

Ittasan dülöngélő mopedest üldöztek a rendőrök – videó

Ittasan dülöngélő mopedest üldöztek a rendőrök – videó

Hogyan teljesedjünk ki a változókor alatt? Interjú Lauter Adrienn pszichológussal

Hogyan teljesedjünk ki a változókor alatt? Interjú Lauter Adrienn pszichológussal