szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kivétel van, a ténylegesen csak távoli operátorok által felügyelt Waymo Phoenixben üzemelő flottája.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Miközben talán azt hinnénk, most jött el igazán a robottaxi cégek ideje, a többségük kénytelen volt a napokban felfüggeszteni szolgáltatását a koronavírus-járvány miatt, ugyanis ezekben az autókban is ül a biztonság kedvéért egy sofőr. Az üzemszünet mellett döntött a nagyobbak közül az Uber, vagy a General Motors ezen üzletága a Cruise. Az  Alphabet-konszern által tulajdonolt Waymo azonban részben kivétel.

A Waymo flottájának nagyobb része Kaliforniában üzemel, szintén olyan autókkal, amelyekben továbbra is ül egy biztonsági sofőr, akik többnyire egy külsős cégtől érkeznek. A cégnek azonban van egy kisebb flottája is tavaly óta az arizonai Phoenixben, amelyben ténylegesen nem ül az utason kívül senki.

A cégnél azon autókat, amelyekben a biztonsági sofőrök vannak ugyan leállították, de a másik flottát továbbra is lehet használni. Ezeknél a kocsiknál egyébként szintén van külső felügyelet egy operátoron keresztül, akit meg is jelenítenek a kocsiban egy kijelzőn keresztül az utasok számára is.

©

A kocsikban már az ötödikgenerációs önvezető szoftver üzemel és éppen nemrégiben hajtottak végre 2,25 milliárd dolláros tőkeemelést, hogy cég globális terjeszkedését is megalapozzák. A cégnek egyébként mostanra 1500 ügyfele van havi szinten a The Verge lap szerint.

A Waynóak van egy másik üzletága is, amely áru házhozszállítást végez Via néven, szintén sofőrök nélkül. Ennek tesztelését nem állították le a cég közleménye szerint.

Kaliforniában jelen pillanatban 65 olyan cég van, amelyek önvezető, de emberi felügyelet mellett közlekedő autókat üzemeltethetnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!