szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

De az Android Auto felhasználói felületének kézzel nyomkodós kezelése sem sokkal biztonságosabb.

Az IAM RoadSmart nevezetű közlekedésbiztonsági szervezet a legújabb tanulmányában azt vizsgálta, hogy a különböző vezetői tevékenységek, illetve sofőrt befolyásoló tényezők mennyivel teszik veszélyesebbé a vezetést.

A kutatók szerint egy átlagos sofőr körülbelül 1 másodperces reakcióidővel rendelkezik, és a tesztek során azt vizsgálták, hogy különböző esetekben ez az idő mennyivel növekszik.

Mint kiderült, az Apple CarPlay érintőfelületének nyomkodása 57 százalékkal növeli meg a reakcióidőt, a hasonló funkcionalitású Android Auto kezelése pedig 53 százalékos reakcióidő-növekedéssel jár.

A kézben tartott mobil használata, az Apple CarPlay szóbeli vezérlése, illetve az SMS-ezés rendre 46, 36, illetve 35 százalékkal ront a reakcióidőn, az Android Auto hangvezérlése, a kihangosított mobilozás, vagy ha valaki marihuána fogyasztása után vezet, rendre 30, 27, illetve 21 százalékkal növeli meg a reakcióidőt.

Angliában a helyi szabályozás értelmében akkor még lehet vezetni, ha 80 milligramm alkohol van 100 milliliter vérben. Az IAM RoadSmart tesztje szerint ennyi alkohollal a vérünkben körülbelül 12 százalékkal hosszabb idő alatt reagálunk a vezetés közbeni történésekre, mint teljesen józanul.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!