szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Változhat a KRESZ.

A gyalogátkelőhelyek szabályozásával egy több mint harmincéves törvény foglalkozik, ami mára elavult – erre a megállapításra jutott az Országgyűlés gazdasági bizottságának közlekedési albizottsága az Infostart szerint, amely megtárgyalta Székely Sándor független országgyűlési képviselő úgynevezett Zebraminimum-javaslatát. Ezt követően Bánki Erik, a bizottság elnöke javasolta az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, hogy vizsgálják felül a gyalogos átkelőhelyek szabályozását.

Székely tavaly decemberben kezdeményezte egy eseti bizottság létrehozását, illetve ez év elején tett javaslatot a Zebraminimum megalkotására, ami többek között a jelenlegi jogi szabályozás felülvizsgálatát, a KRESZ módosítását is tartalmazza.

Székely azért nyújtotta be javaslatát, mert az adatok szerint rengeteg baleset történik a gyalogátkelőkön; tavaly például 984-et regisztráltak, a felét a fővárosban.

javaslat része többek között:

  • felmérni az országban található gyalogátkelőhelyek műszaki állapotát, minőségét,
  • a közúthálózat, azon belül is a gyalogátkelőhelyek felelősségi és tulajdonosi jogkörökére vonatkozó új szabályozás megalkotása
  • a főváros és a kerületek közötti feladatmegosztás új szabályozásának kidolgozása, tekintettel a gyalogosátkelőhelyek karbantartására,
  • megvizsgálni új technikai megoldások (okoszebra) felhasználási lehetőségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A közértlánc- és hoteltulajdonos K. Ferenc a letartóztatott magyar milliárdos

A közértlánc- és hoteltulajdonos K. Ferenc a letartóztatott magyar milliárdos

Winkler Róbert: Fel kéne mondanom, de a csicskasorsot választottam

Winkler Róbert: Fel kéne mondanom, de a csicskasorsot választottam

A békési falut letarolta a szerda esti vihar

A békési falut letarolta a szerda esti vihar