szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azt még nem tudni pontosan, mikortól, de úgy tűnik, a cél az, hogy eltűnjenek a kormánykerekek az autókból.

Nagyon úgy tűnik, hogy a teljes önvezetéstől még elég messze állnak a járműveink és néhány autógyártó már abban is kételkedik, hogy valaha lesznek teljesen önállóan közlekedő személyautók. Az 5. szintű, vagyis teljesen autonóm vezetés esetén már alapvetően kormány sem kell a járműbe, képesek a kocsik minden közlekedési helyzetet emberi segítség nélkül megoldani. Míg ezt a szintet el nem érjük, sokkal reálisabb a 4. szintű önvezető autók megvalósítása, amelyek esetében is 90 százalékban a jármű vezeti önmagát.

A BMW ennek kapcsán szabadalmaztatott egy új "kormányt", amely két joystick-ból áll. A mechanizmus kissé hasonló ahhoz, amelyet a bajor márka a Vision Next 100-ban bevezetett. Ezt 2016-ban, a márka 100. születésnapján mutatták be.

Ezt, a most szabadalmaztatott joysticket az i4Talk vette észre, és láthatóan egy olyan rendszer, ami akár a műszerfalba is elrejthető használaton kívül. A vezérlés ugyanakkor azt is lehetővé teszi, hogy aki akarja, maga irányítsa a járművét.

Az egyes elemek rendeltetése nem minden esetben egyértelmű, a joystick tetején lévő tárcsák lehetnek például a tempomat kezelői, vagy akár a sebességet szabályozó eszközök, ha például pedálok sem lennének a kocsiban.

©

A BMW nem az első márka, amely hasonló ötletet mutatott be. 2019 novemberében a Ferrari egy olyan szabadalmat regisztrált, amely a kormánykeret a vezetőülésbe integrált joystick-kal cserélte le.

©

A Porsche pedig egy olyan mechanizmust védetett le, amely lehetővé teszi a sofőr számára, hogy szintén megszabaduljon a kormánytól, pedáloktól, ha éppen úgy hozza a kedve.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig vannak menedékkérők a magyar követségeken az új szabályok bevezetése óta

Alig vannak menedékkérők a magyar követségeken az új szabályok bevezetése óta

Jó hírek Szerbiából: folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma

Jó hírek Szerbiából: folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma

Révész Sándor: Mit kezdjünk azzal, hogy Bogdán László a cigányokat is bírálta?

Révész Sándor: Mit kezdjünk azzal, hogy Bogdán László a cigányokat is bírálta?