szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Felkérte a pénzügyminisztert a bonus-malus rendszer és a kártörténeti igazolások felhasználási szabályainak felülvizsgálatára.

Jogszabály-módosítást javasol a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) díjképzésére az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. A változás azt követően érkezhet, hogy a Magyar Autóklub panaszt nyújtott be az alapvető jogok biztosához a jelenleg használt úgynevezett bonus-malus rendszer miatt, valamint a károkozói pótdíj felszámításának módszerei miatt.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa az ügyben készült jelentésében megállapította egyfelől, hogy jelenleg a kártörténeti adatok alapján megállapított biztosítási díjakat teljesen önkényesen határozhatják meg a biztosítók. A szabályozás nem veszi például figyelembe azt a tényt, hogy a biztosítóknak tagadhatatlan gazdasági érdeke van az árakban. A fogyasztók érdekeinek védelme viszont ugyanekkor egyáltalán nem része a szabályozásnak.

Megállapította azt is, hogy a biztosítók sokszor túlzott mértékű a kárstatisztikáktól elszakadó károkozói pótdíjat állapítanak meg, illetve azt is, hogy a jelenlegi gyakorlat szerinti kockázat alapú díjkalkuláció sokszor pont a bonus-malus rendszert veszi semmibe, ami oda vezet, hogy esetenként akár a biztosítási alapdíj 150 százalékos növekedést is eredményezhet a fogyasztónak.

Kozma Ákos felkérte a pénzügyminisztert a bonus-malus rendszer, az abba való besorolás, illetve a kártörténeti igazolások kiadásának szabályairól szóló rendelet módosítására. Azt szeretnék elérni, hogy a szabályozás egyértelműen rendezze a kártörténeti adatok biztosítók által történő felhasználásának szabályait. Ezen túlmenően pedig a károkozói pótdíjat – az esetleges díjemelés fontos elemét – korlátok közé szorítja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulácsiék döntetleneztek

Gulácsiék döntetleneztek

Rétvári Bence a magyar oktatáspolitikáról dicsekedett, csak pár dolgot elfelejtett megemlíteni

Rétvári Bence a magyar oktatáspolitikáról dicsekedett, csak pár dolgot elfelejtett megemlíteni

Wladár Sándor maradt az úszöszövetség elnöke

Wladár Sándor maradt az úszöszövetség elnöke