szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az plug-in autók töltése során a hibás akkumulátorcellák túlmelegedhetnek, ami tűzhöz vezethet. Az érintett autógyárak közül kettő Kínában és Magyarországon gyártott akkukat használ.

Az elmúlt pár hétben sorra tették közzé figyelmeztetéseiket az említett gyártók, hogy a konnektoros hibrid autóikat ne töltsék konnektorról vagy töltőállomáson a tulajdonosok. Az autókat jelenleg csak hagyományos hibridként szabad használni, amikor nem külső forrásból tölt az akkumulátor.

A BMW és a Mini a múlt héten, világszinten több mint 27 ezer plug-in autóját hívta vissza, lényegében minden típusából, amelyből létezik plug-in változat. A dél-koreai Hyundai-KIA párosból a Hyundai globálisan 77 ezer plug-inját kell idő előtt szervizbe vinni, miután 13 tűzesetet jelentettek az akkumulátor túlmelegedéséből eredően. A Ford visszahívási akciójában Európában 33 ezer autót kell időközi szervizre vinni, náluk a Kuga plug-in hibrid az érintett. A Ford egyébként 500 eurós üzemanyagutalványt ad az érintett autók tulajdonosainak Németországban.

A Villanyautósok oldal most azt írja német forrásra hivatkozva, hogy a közös pont a BMW és Ford tűzesetek esetében az akkumulátor-beszállító lehet. A BMW számára a kínai CATL és a magyarországi gyártással is rendelkező Samsung SDI szállít akkumulátorokat.

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy a hirtelen megugró igényekkel az akkumulátorgyártók nehezen tudnak lépést tartani, a Samsung SDI Magyarországon lévő gödi gyáregységében mára megháromszorozták a kezdeti gyártási kapacitást.

A Hyundai-okhoz a koreai LG Chem szállít, de esetükben nem tértek ki olyan információra, amely szerint az akkumulátor-beszállító miatt kellene visszahívni az autókat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
D.P. Autó

Volkswagen ID.3 – kipróbáltuk a legjobban várt elektromos autót

Nincs más autó idén, amelyet akkora elvárások vennének körül, mint a régóta várt első elektromos német tömegautót a Volkswagen ID.3-at. Az autóbirodalom legfontosabb válaszát, hogyan is képzelik el a következő évtizedek Golfját. Kipróbáltuk mi is.

Az új Fiat-modellek kétharmada elektromos lesz 2021 végére

Az új Fiat-modellek kétharmada elektromos lesz 2021 végére

Megtiltotta a minisztérium Demeter Szilárdnak, hogy beszéljen az ATV-ben

Megtiltotta a minisztérium Demeter Szilárdnak, hogy beszéljen az ATV-ben

Ál-munkaközvetítők próbálnak pénzt kicsalni a Trenkwalder nevében

Ál-munkaközvetítők próbálnak pénzt kicsalni a Trenkwalder nevében