szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Attól, hogy valakit külföldön büntetnek meg, a bírságot még be kell fizetni. Különben a magyar rendőrök keresik fel.

Úgy tűnik, több magyar autós még mindig abban a hitben él, hogy a külföldi gyorshajtás büntetését egyszerűen figyelmen kívül lehet hagyni. A témában most a magyar rendőrség is megszólalt.

“Tisztelt Rendőrség! A napokban egy határozatot kaptam Önöktől, hogy fizessek be 218 400 Ft-ot (600€), mivel Ausztriában gyorsan hajtottam. Tájékoztatom Önöket, hogy a III-000 forgalmi rendszámú Volkswagen Tiguan típusú személyautómmal nem jártam az említett országban” – idézik egy autós beszámolóját, aki levélben kereste fel őket.

A rendőrség szerint sok ehhez hasonló megkeresést kapnak, az érintettek pedig mindig meglepődnek, hogy “a Magyar Rendőrség egy külföldön elkövetett szabálysértés miatt hajtja be a bírságot”.

Pedig a rendőrség határozatát megelőzően az adott ország hatóságától már értesültek a szabályszegésről, de az ellen nem nyújtottak be írásos kifogást. Illetve, ha nem is volt kifogásuk, az összeget mégsem fizették be. Viszont ezáltal a határozat jogerőre emelkedik, és az ügy a végrehajtási jogsegély értelmében átkerül a magyar hatóság jogkörébe. Mivel a rendőrségnek nincs lehetősége más tagállamban folytatott eljárás felülvizsgálatára, következésképpen a pénzbírságot és az eljárási költséget 30 napon belül kell befizetni”

– írták a Facebookon.

A bejegyzésben néhány tanácsot is megosztottak:

  1. Mindig tájékozódjunk az adott ország közlekedési szabályairól, és ezeket is tartsuk is be.
  2. Ha kipostázzák a bírságról a tájékoztatást, akkor a kiszabó ország internetes honlapján az ügyszám beírásával betekintést kérhetünk az ügy adataiba (különös tekintettel a gépjárműről készült fényképfelvételre).
  3. Ha nincs kifogásunk ellene, akkor az összeget mihamarabb fizessük be.
  4. Ha azonban nem értünk egyet a döntéssel, akkor írásban jogorvoslati kérelmet kell benyújtani, melyhez csatolni kell az esetleges bizonyítékokat. Ilyen az autóról készült fotó, az adásvételi szerződés stb.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamis a sümegi szakellátó vezetőjének érettségije, a fideszes polgármester erre megduplázta a fizetését

Hamis a sümegi szakellátó vezetőjének érettségije, a fideszes polgármester erre megduplázta a fizetését

Visszavonja a kormány a civiltörvényt

Visszavonja a kormány a civiltörvényt

Nem engedték be Navalnijhoz az orvosait, betiltották az érte szervezett tüntetést

Nem engedték be Navalnijhoz az orvosait, betiltották az érte szervezett tüntetést