szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akio Toyoda a japán cég vezetője szerint autókat készíteni nem csak technológiai kérdés.

A Toyota vezetőjét a The Wall Street Journal idézte egy Japánban tartott konferencia nyomán, ahol a világ legnagyobb gépkocsigyártója vezetője úgy nyilatkozott az Apple lehetséges színrelépéséről, hogy üdvözli a céget, de az iPhone gyártójának készen kell állnia arra, hogy évtizedekre kötelezi el magát a vásárlói felé.

„Bárki képes autót gyártani, ha megvannak hozzá a technikai feltételei, de ha ezt megteszi, jó, ha arra is felkészül, hogy 40 éven át kezelje a vevői igényeit és megküzdjön  változatos kihívásokkal.”

©

Akio Toyoda annak kapcsán beszélt a csütörtöki konferencián az Apple-ről, hogy az elmúlt időszakban ismét felmerült, hogy a cupertinói techcég autógyártásba fogna. Az Apple hivatalosan erről eddig nem nyilatkozott, ám a The Wall Street Journal is többször írt arról, hogy lehetséges partnereket keres terveinek megvalósításához. A legkomolyabban a Kia került szóba, akivel 2024-től 100 ezer járművet gyártanának partnerségben dél-koreaiak amerikai gyárában, majd az éves kapacitást akár 400 ezer járműre bővítenék hosszabb távon.

A Toyota elnöke kijelentette, hogy semmi probléma azzal, ha az Apple is kocsikat akar gyártani. A technológiai cégek belépése erre a piacra egyfelől mutatja az iparág életképességét, másfelől szélesíti a vásárlók lehetőségeit. Ugyanakkor úgy véli, mindez csak akkor működhet tisztességesen, ha az új belépők is elfogadják, hogy ez hosszú távú elkötelezettséget jelent.

Az Apple járműveinek lényege a hírek szerint egy újfajta felépítésű akkumulátor-egység lenne, amellyel radikálisan csökkenthető ennek az egységnek a gyártási költsége, egyben a technológia révén növelhetik a járművek hatótávját. Az autóiparba beszállni és kiépíteni az ellátási láncokat még az Apple végtelennek tűnő erőforrásával is hatalmas feladat. A Teslának is 17 évig tartott, míg új szereplőként fenntartható üzletmenetre tudtak állni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!