A közelmúltban adta közre az Interpol az összegzést, amely arról számolt be, hogy más országokban sem jobb a helyzet, sőt, ahogy nézzük, inkább sokkal rosszabb: az utóbbi hónapokban több mint 10 ezer tonna – rekord mennyiségű - illegális és egészségre veszélyes élelmiszert, és egymillió(!) liter hamis italt foglaltak le a hatóságok.
Az Opson V. fedőnevű élelmiszerbiztonsági és közegészség védelmi műveletbe a világ minden régiójából immár 57 ország – köztük hazánk – kapcsolódott be az elmúlt négy hónapban. Jelentős káros anyag tartalma volt például annak a 9 tonna műtrágyával szennyezett cukornak, amelyet Kartúmban, Szudán fővárosban foglaltak le. Nem kevésbé ártalmas az egészségre az Olaszországban felfedett és elkobzott 85 tonna réz-szulfáttal feljavított olajbogyó – a „kezelést” a vonzóbb, jobb színhatás kedvéért alkalmazták a talján elkövetők.

Indiából származó illegális hússzállítmányokat értékesített szupermarketekben egy engedély nélkül működő thaiföldi kereskedőhálózat, raktáraikban 30 tonna feketén importált, romlott marha- és bivalyhúst derítettek fel és semmisítettek meg. A legérdekesebb esetek között említhető: a brüsszeli Zaventem repülőtéren turistáknál találtak több kilónyi majomhús, 11 kg sáskát, valamint 20 kg hernyót, amelyet franciaországi ínyenceknek szántak. A szabálytalanságok között is kirívó volt az Indonéziában formalin oldatban tárolt 70 kg csirkebelsőség.
Gyakori a hamisan felcímkézett élelmiszer: Bolíviában 1000 doboz szardíniát találtak, amelyet neves perui márkaként akartak értékesíteni. Ausztráliában mézhamisítók buktak le 450 kg mézzel.
A szervezett bűnbandák nemcsak az élelmiszerekkel manipulálnak. Hamis italáruk előállításában is „jeleskednek”: mintegy egymillió liter került hatósági zárlat alá. Görögországban például három zug-italgyárat számoltak fel a gépparkjával, eszközeivel és 7400 palack hamis alkohollal. Az Egyesült Királyságban továbbra is a hamis whisky, vodka és bor előállítása dívik, 10 ezer liternyit sikerült az akció során a csatornába küldeni. Az afrikai kontinensen található Burundiban 36 ezer liter kotyvasztott italt vontak ki a forgalomból.
A 2011 óta évente megszervezett nemzetközi akciókba nemcsak egyre állam kapcsolódik ne – az előző éviben 47, míg a mostaniban már 57 ország vett részt –, de szerencsére jelentősen, négyszeresére nőtt a sikeres felderítések száma is.
A hamisítás azonban továbbra is nagyon virágzó iparágnak tűnik - időről időre fel is bukkannak népszerűségi listák a leggyakrabban hamisított élelmiszerekkel -, és még a legnevesebb márkák sem úszhatják meg. A vevők meg végképp nem.
A 2010-es évek legnagyobb botrányai között jegyezhetjük például a 2012-ben Franciaországban lebukott Cottin fivérek esetét, akik neves borkereskedőkként dobtak piacra 2 millió palack prestige bormak címkézett gyenge minőségű burgundit. Tavalyelőtt maguk az olaszok kockáztatták a Chianti és a Brunello hírnevét 30 ezer üveg hamisítvánnyal. Mint ahogy tavaly nyáron egy Nápoly melletti "sonka laboratorium" bukott le, ahol Lengyelországból származó húsból készült a pármai sonka.