szerző:
T.S.
Tetszett a cikk?

Irodalom és gasztronómia - ez a kapcsolat inspirálta a Gourmand World Cookbook 2016 nemzetközi könyvdíj nyertesét. Francisco Fantini újságíró a szerzője a Cocina poética de Chile – Chile költői konyhája című kötetnek, amely a zsűri döntése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  A díjat a közelmúltban vehette át az üvegtésztájáról és legrégebbi pincészetéről is híres északkelet-kínai nagyvárosban, Yantaiban. A díjat 1995-ben alapította a francia Édouard Cointreau, aki a nevéről ismerős aperitif italhoz apai ágon, míg a Frapin és a híres Rémy Martin konyakokhoz anyai ágon kötődik. A versenyre az idén 205 ország nevezett élelmiszer és boros könyves, illetve tévéfilm kategóriában. A rendezvényhez és a díjátadáshoz a szervezők minden évben egy olyan várost választanak, amely különleges helynek számít a gasztronómia szempontjából, így esett a választás Yantaira is.

travelbooks.cl

A kitüntetett könyv több mint egy megszokott recepttár, mint a címe is utal rá, gasztronómiai és szellemi utazás egyben abba az óceánparti kulturális régióba, amelyet a Művészetek és költők partjának (El Litoral de las Artes y los Poetas) neveznek Chilében. A Valparioso régiót magában foglaló területen olyan kiváló alkotók éltek, illetve élnek, mint a folklorista Violeta Parra és a költők, Vicente Huidobro, Pablo Neruda és a jelenleg 101 éves Nicanor Parra. A színvonalas, szép fotókkal gazdagon illusztrált kiadvány mindenekelőtt több mint 36 olyan receptet tartalmaz, s az ételekhez illő bort és sört ajánl, amelyek a chilei irodalom kiválóságaihoz kötődnek (a dél-amerikai ország kiváló vörösborai nálunk sem ismeretlenek – a szerk.). Egyben a tájékozódást segítő gasztrotérképpel is ellátták a kiadványt.   

A könyvben szereplő költők közül számunkra és a világ számára a legismertebb a Nobel-díjas Neruda. A mű alcímében is az ő neve szerepel: Pablo Nerudától Francisco Fantiniig. Az ismertségén kívül az is mellette szól, hogy az emlékmúzeumának helyet adó Isla Negra-i óceánparti házában ma egy étterem is üzemel, a Rincón del Poeta (A költő sarka). A séfje Mauro Pino jelen volt a díjátadón, s a Chile költői konyhájában található ételválasztékból készített kóstolót a résztvevőknek.

elrincondelpoeta.com

Chile nemzeti gasztronómiájának alapja egyébként az indián konyha, s a koloniális időkben ez kombinálódott a hódító spanyolok étkeivel. Majd később az európai emigránsok, főként az olaszok és németek hatása volt jelentős, de a 20. században meghatározónak mondható a francia kulinária mestereinek hatása is e távoli ország főző-sütő tudományára.

Egy érdekes magyar vonatkozás sem maradhat említés nélkül, s ez is a költészethez, irodalomhoz kapcsolódik, na és a magyar konyhához. Pablo Neruda és a guatemalai Miguel Ángel Asturias Nobel-díjas író/költő a társszerzői a Megkóstoltuk Magyarországot (Comiendo en Hungría) című gasztronómiai/irodalmi útikönyvnek. Az először 1969-ben spanyol nyelven Chilében, majd Guatemalában megjelent jó humorú, irodalmi értékű írásművet magyar nyelven is kiadták a Corvina Kiadó gondozásában. Legutóbbi kinyomtatását a Pontificia Universidad Católica de Chile jegyzi 2009-ben – talán egy új magyar változatot is megérne, a róla szóló hazai és külföldi publikációk hozzászerkesztésével.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!