Hercsel Adél
Hercsel Adél

Az egészséges tevékenység is lehet rögeszme – tapasztalja a SOTE Magatartástudományi Intézetének testképzavarokat kutató szakértője.

HVG: Egymást érik a Szeresd a tested, fogadd el magad típusú testpozitív kampányok, ám a felmérések és a klinikai tapasztalatok nem igazolták vissza, hogy eredményesek lennének. Sőt már férfiak között is egyre többen küszködnek evés- és testképzavarral.

Babusa Bernadett: Számos előremutató kezdeményezés hangsúlyozza, hogy a testek rendkívül változatosak, nincs tökéletes alak, amelynek meg kellene felelni. Ám ezek kizárólag a nőket célozták meg, pedig időszerű lenne a férfiakra nehezedő hasonló nyomást is enyhíteni. Sokáig azt gondoltuk, hogy a férfiak védettek az evés- és testképzavarokkal szemben, az utóbbi időben viszont azt látjuk, mintha nekik is ugyanazt a keserű pirulát kellene lenyelniük, amit a nőknek régóta adagolnak a médián keresztül. Az utóbbi 25 évben megháromszorozódott a testükkel elégedetlen férfiak száma. Manapság kiemelkedő probléma az izomdiszmorfia, vagyis az inverz anorexia. Azok a férfiak, akik ebben szenvednek, egészségtelen mértékben akarnak minél izmosabbak lenni.

Hol húzható meg a határ, amikor a sportolás, az edzőtermi gyúrás olyan fokot ér el, hogy már testképzavarról kell beszélni?

Sok a félreértés az izomdiszmorfiával kapcsolatban, amely patologizálja a testépítő sportágat, sőt magát a profi sportot is. Ma könnyen rásütik ezt a bélyeget a testépítőkre. Tény, hogy vonzódnak ehhez, de betegségről akkor beszélhetünk, ha az egészséges tevékenység már rögeszmévé válik. Amikor valaki az edzésért feladja az összes társas és egyéb rekreációs időtöltést, sőt akár a munkáját is. Gondolatai kizárólag az edzés körül forognak: mikor mehet végre edzeni, hogyan és mennyit fog edzeni, mikor kell ennie a legjobb eredmény érdekében? A betegséghez testképzavar is társul – az illető a hatalmas izmai ellenére vékonynak látja magát –, és jellemző a gyakori, nagy dózisú, egészségtelen szteroidhasználat is.

Babusa Bernadett. Külső megerősítések
©

Gondolom, legalább ennyire fontos különválasztani a hobbisportolókat a profi sportolóktól.

Többnyire csak a sztársportolók szenzációs teljesítménye és kidolgozott teste jön át a televízióból. Azt már senki sem mutatja meg, hogy a teljesítmény csak látszólag egyéni: egy teljes szakmai gárda dolgozik azért, hogy az ikon a lehető legjobbat hozhassa ki magából. Arról nem is beszélve, hogy a kellő pihenés és a megfelelő regenerálódás ugyanolyan fontos, mint a kőkemény edzés.

Nem először említi a médiát. Van benne igazság, ugyanakkor túlzásnak tartom, hogy folyton a médiát állítják pellengérre mint a testképzavar legfőbb gerjesztőjét.

A testképzavar kialakulása sosem vezethető vissza egyetlen tényezőre. A betegség kialakulásához hajlamosító, kiváltó és fenntartó tényezők egyedi konstellációja szükséges. A médiának, az általa közvetített irreális elvárásoknak nagy szerepük van, de csak ez kevés.

Melyek a legjellemzőbb kiváltó tényezők?

A testképzavar esetében gyakori, hogy valaki túlsúlyos vagy az átlagnál soványabb, alacsonyabb volt, és emiatt rengeteg sérelmet szenvedett el gyerekkorában, bántották, kigúnyolták, megverték.

Megállja a helyét az az elmélet, hogy az anorexia hátterében családon belüli abúzus áll, és felnőttkorban egyfajta kontrollvisszanyerés szándéka váltja ki a betegséget?

A szexuális visszaélés elég gyakori, az evészavarban szenvedők negyedét érinti. A családban történt lelki, szexuális vagy fizikai abúzus fontos kockázati elem, de nem közvetlen ok. A kép árnyaltabb. Az evészavar tökéletes és súlyosan bántalmazó családi háttér esetén is egyaránt kialakulhat. Az abúzuson túl genetikai és biológiai hajlam, továbbá pszichés tényezők, a test észlelésének sajátos zavarai, a tökéletességre törekvés igénye, érzelmi bizonytalanság, negatív önértékelés is közrejátszhatnak.

Mennyit számítanak a családi étkezési szokások?

Ha otthon nagy hangsúlyt helyeznek az ételekre és a testsúlyra, ha az anya állandóan diétázik, rendszeres téma a fogyókúra, mindez újabb kockázati tényezője annak, hogy a gyereknél is kialakuljon majd valamilyen evés-, illetve testképzavar.

Gondolom, az izomdiszmorfiások nemigen jutnak el szakemberhez. A lappangás oka részben ugyanaz lehet, mint a munkafüggőségnél: a szorgalmat a munkában és a testedzésben is értékeli a társadalom.

Ez azért is nehéz, mert az anorexia és az inverz anorexia egyik legfőbb tünete, hogy az illetőnek nincs betegségtudata. Ráadásul másról sem szólnak a mai társadalmi elvárások, mint hogy étkezz egészségesen, sportolj rendszeresen, legyél szép, karcsú és kívánatos – a rengeteg testedzés miatt egyre szebben kidolgozott izomzatú izomdiszmorfiás biztosan kiváltja a környezete elismerését. A külső megerősítés pedig még inkább motiválja, hogy folytassa, amit csinál, hiszen „jó úton jár”. Az érintetteknek amúgy is kevés az önbizalmuk, és az arra épül, milyen a testük. Nem csoda, hogy az evés- és testképzavarok jellemzően rejtett, krónikus, éveken át elhúzódó betegségek. A betegek, ha el is jutnak szakemberhez, szinte kivétel nélkül másodlagos tünetek – depresszió, szorongásos zavarok, önértékelési, szexuális és párkapcsolati problémák – miatt kérnek segítséget.

HERCSEL ADÉL

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!