szerző:
Tóth Sándor

Őszelőn egyaránt kardinális kérdés a nagyobb gazdaságokban és a családi kiskertekben, hogy mennyi s mekkora tököket tudnak betakarítani. Mindenhol szeretnek büszkélkedni átlagosnál nagyobbra nőtt példányaikkal. S akadnak, akik ebből nem ismerik – pontosabban felismerik – a mértéket, büszkén vallva, hogy igenis a méret a lényeg.

A fuerteventurai Agua de Bueyesben is, ahol amúgy a fügekaktusz és a lakmuszzuzmó (bíborfesték készül belőle) számít fő terménynek, most minden a tökről szól. Pontosabban Francisco Estupiñán 117,5 kilogrammosra nőtt óriástökéről. A  68 éves gazdálkodó a jó vulkanikus eredetű talajnak és a gondoskodásnak tulajdonítja, hogy több mint 100 kilogrammosra hízott a sütőtök a földjén, ahol eddig legfeljebb 30-40 kg-os példányok nőttek a burgonya, bab, fokhagyma és hagyma mellett. A mostaniból – amit hárman emeltek autóra, hogy hazaszállítsák – irdatlan mennyiségű sütőtök ragut és krémet készítenek, s bőven jut belőle Estupiñán kilenc testvérének és családjuknak.  

Tökász
©

Estupiñán ezek szerint nemigen ismeri a tökéletes tökösök és krémlevesek nemzetközi recipe kavalkádját, különben kicsit fantáziadúsabban emésztené fel a tökét, még azt sem tudhatja, hogy produktumával a poros nyomába sem érhet Keszler László gárdonyi termelőnek. Aki, mondhatni, a magyar tökkirály 250 kiló feletti gigapéldányaival. A szeptember 15-17 között megrendezett 15. Rácalmási Tökfesztiválon meg is védte koronáját egy 256 kilogrammosra gyarapodott tökkel. Az Egyesült Királyságot és Ausztráliát is megjárt, onnan pár éve hazatért – eredeti szakmája szerint szakács és méhész – Keszler  legújabb sikerét egy 272 kg-os óriással érte el Temerinben szeptember 20-án, a Dél-bácskai Tökfesztiválon.

A magyar tökkirály
©

Persze a világcsúcs tökök még ennél is hatalmasabbak és súlyosabbak, van egy tonna feletti is. A világrekordot tartó belga termelőé, Mathias Willemijnsé 1 190,5 kg-ot nyomott a németországi Ludwigsburgban két éve megrendezett nemzetközi versenyen (megdöntve az addigi 1054 kg-os csúcsot).

A belga világcsúcstartó
©

S hogy végül mi lesz a gigatökök sorsa? A valóság a legtöbb esetben nagyon prózai (már ha a természetes körforgást annak tekintjük...), mivel nem a család asztalára kerülnek, mint a fuerteventurai gazdálkodó esetében, hanem állatok eszik meg a rekordereket is. Keszler László egy nyilatkozata szerint volt, amikor a budapesti állatkert elefántjainak ajándékozta versenytökét, míg másokét többnyire szarvasmarhák kebelezik be. Ennél sokkal sanyarúbb sors jutott az idei új-zélandi 808 kg-os csúcstöknek: először fel akarták robbantani, de erre a művelet veszélyessége miatt nem került sor, majd egy toronydaruval 45 méter magasba emelték, és lepottyantották. Nagy robajjal ért földet és sok-sok darabban repült szét, amint "ártalmatlanításáról" beszámolt a Giant Pumpkins New Zealand (Óriás sütőtök Új-Zéland)  website.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
25 éve halt meg Antall József, a rendszerváltás miniszterelnöke - fotók

25 éve halt meg Antall József, a rendszerváltás miniszterelnöke - fotók

Az e-jegyrendszerről és a patkányhelyzetről is tárgyalnak ma a fővárosi képviselők

Az e-jegyrendszerről és a patkányhelyzetről is tárgyalnak ma a fővárosi képviselők

Egyetlen nap alatt 285 millió forinttal gazdagodott Schmidt Máriáék családi cége

Egyetlen nap alatt 285 millió forinttal gazdagodott Schmidt Máriáék családi cége

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat

Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”

„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”