szerző:
MTI

A klímavédelem fontosságára hívják fel ezzel a figyelmet környezetvédők a gyorsan fogyó Aletsch-gleccseren.

Egyetlen nagy képpé rakták össze 3400 méteres magasságban azt a 125 ezer képeslapot, amelyet a világ 35 országából küldtek iskolások klímavédelemre buzdító üzenetekkel. A Guinness-világrekordok szerint ez minden idők legnagyobb képeslapokból kirakott "képeslapja", a korábbi rekordot 16 ezer képeslapból állították össze a 2016-os marokkói klímakonferencia alkalmából.

A hatalmas, 2500 négyzetméteres mozaikképen a Mi vagyunk a jövő, adjatok esélyt! és az Állítsuk meg 1,5 fokon a globális felmelegedést! felirat olvasható angolul, utalva arra a múlt hónapban közzétett ENSZ-jelentésre, miszerint bizonyos feltételekkel még lehetséges 1,5 Celsius-fok alatt, vagyis elviselhető szinten tartani a földi légkör felmelegedését.

©

Az óriásképeslapról készült képeslapot elküldik a december 3-án a lengyelországi Katowicében kezdődő ENSZ-klímakonferencia résztvevőinek Európa legmagasabban fekvő postahivatalából, az Aletsch-gleccser fölé magasodó Jungfraujochból – közölték a szervezők, a svájci kormány fejlesztési és együttműködési hivatala és a WAVE Alapítvány.

Európa leghosszabb gleccsere példátlan ütemben olvad, évente 12 méterrel húzódik vissza. A Zürichi Egyetem kutatói szerint az űrből is látható Aletsch 2100-ra eltűnhet. Most még 23 kilométer hosszú, de 1870 óta három kilométerrel rövidebb lett, és gyorsuló ütemben fogy.

©

A jégmező olyan gyors ütemben fogy, hogy az olvadó jég alól 2012-ben előkerült három holttest, három olyan testvéré, aki 90 évvel korábban egy hegyi expedíció alkalmával járt szerencsétlenül.

A jelenlegi helyzet éles ellentétben áll az évszázadokkal ezelőttivel. Svájci történészek szerint az Aletsch-gleccser alatti völgy lakói 1678-ban még azért fohászkodtak imáikban, hogy álljon meg a jégtömeg akkor feltartóztathatatlannak tűnő hízását, amely az életüket fenyegette.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

Ez az a svéd hegy, amely a meleg miatt már nem az ország legmagasabb pontja – videó

Az Északi-sarkkör közelében található Kebnekaise déli csúcsának tetején lévő gleccser jó ideje évi egy métert olvadt, a mostani hőhullám pedig felgyorsította ezt a folyamatot, júliusban naponta 14 centiméterrel csökkent a hegy magassága. Így a déli csúcs már alacsonyabb, mint a Kebnekaise szilárd kőből álló északi csúcsa. A részletes magyarázatért nézze meg az Euronews videóját!

A pénz sosem lehet kizárólagos motiváció

A pénz sosem lehet kizárólagos motiváció

Kiszivárgott egy kép: lehet, hogy ez lesz a világ első telefonja 12 GB RAM-mal

Kiszivárgott egy kép: lehet, hogy ez lesz a világ első telefonja 12 GB RAM-mal

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben

Rogán a tüntetőkről: A balhé szándéka vezérli őket

Rogán a tüntetőkről: A balhé szándéka vezérli őket

Bródy János szembesítette a régi Orbán Viktort a maival

Bródy János szembesítette a régi Orbán Viktort a maival

Öttusa-világbajnokság is lesz Magyarországon

Öttusa-világbajnokság is lesz Magyarországon