szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Éppen egy éve, hogy egy erdélyi magyar fiatalember műve nagy visszhangot keltett a spanyol borvilágban és médiában. A tavalyi Madrid Fusionon mutatták be a spanyol női borászokról szóló kötetet, ami most a rangos nemzetközi könyvverseny, a Gourmand World Cookbook 2019 díjának jelöltjei közé került.

A 2010 óta Barcelonában élő, erdélyi, magyar származású bor-szakújságíró, Nagy Zoltán Reinas de Copas (Tolosa Wine Books Kiadó) – Boroskupák királynői című könyvéről a 2018-as Madrid Fusion gasztronómiai kongresszus Enofusion programja után meglehetősen sokat és sok helyen írtak, és számos borászati, gasztronómiai, kulturális rendezvényen mutatták be országszerte.

©

A spanyol borágazatban jelentős szerepet játszó ötven nőről és boraikról szóló kiadványnak szerepe volt abban is, hogy Nagy Zoltánt tavaly a Katalán Parafaiparos Üzletemberek Szövetsége (AECORK) a Gla d’Or (Arany Makk) díjjal ismerte el.

A legutóbbi hírek szerint a tehetséges, elsőkötetes borszakíró könyvét arra is érdemesnek tartják a nemzetközi Gourmand-díj elbírálói, hogy beválasztották a kilenc elismerésre jelölt közé az Italkultúra Életstílus (Drinks Writing) Italokról szóló írások kategóriába. A díjat az idén a Makaói (Kína) Nemzetközi Könyvvásáron adják át, amelyre július 3-7. között kerül sor. A Gourmand World Cookbook Awardsot a gasztronómiai könyvek Oscar-díjának tekintik, 1995-ben a francia Edouard Cointreau alapította.

Nagy Zoltán a hvg.hu megkeresésére elmondta: „Remélem, hazahozom a díjat Makaóból. Bár nagyon elégedett vagyok a jelölés tényével is, mivel azt gondolom, első könyvesnek már ez is jó díjazás.”

Ráadásul – mint megtudtuk – a folytatás sem marad el, ugyanis két héten belül megjelenik a Reinas de Copas – a Boroskupák királynői angol nyelvű kiadása kibővített változatban, az eddigiek mellett a spanyol borvilág újabb hét női szereplőjének bemutatásával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kijárási tilalom van Szlovákiában, szinte csak munkába lehet járni

Kijárási tilalom van Szlovákiában, szinte csak munkába lehet járni

Egyre jobban aggódnak a kereskedők: szigorításokat akarnak az üzletekben

Egyre jobban aggódnak a kereskedők: szigorításokat akarnak az üzletekben

Aki már a szocializmusban is felvetette, hogy a kultúra áru - 95 éves lenne Liska Tibor

Aki már a szocializmusban is felvetette, hogy a kultúra áru - 95 éves lenne Liska Tibor