szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újra érkeznek adatok a gemenci fekete gólya jeladójából, aki már harmadik alkalommal teszi meg 13 ezer kilométeres útját Baja környéki fészke és a Közép-afrikai Köztársaságban lévő telelőhelye között.

Zoltán néhány nappal ezelőtt megkezdte tavaszi vonulását, és Szudán déli részén végre olyan területre ért, ahol már megfelelő térerő van az adatátvitelre. Várhatóan március közepén érkezik haza.

A fekete gólyára 2016 nyarán szereltek jeladót a Gemenci erdőben. Ezzel a technológiával olyan helyeken is követhető a madarak útja, ahol terepi megfigyelés nem lehetséges.

Az útvonal kirajzolódásával föltérképezhetőek a vonulás során leselkedő veszélyeztető tényezők, valamint pontos információkat kaphatunk arra vonatkozóan, hogy a madár nappal vagy éjjel mozog-e, naponta mennyi időt tölt mozgással, mekkora utat tesz meg, a vonulás során megszakítja-e hosszabb-rövidebb időre útját, és hogy hol telel.

A vonuló madarakra leselkedő veszélyek sokaságát jól mutatja, hogy 2015 óta öt gemenci fekete gólyára szereltek GPS-nyomkövetőt Zoltánon kívül. A többi madár egyikének sem sikerült eljutnia a telelőhelyre. Bár ez kisszámú adat ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket tudjanak levonni a kutatók, azonban már így is láthatóvá váltak a veszélyforrások, például a vonulási útvonalak mentén húzódó védelem nélküli távvezetékek.

Remélhetőleg hazafelé tart Gemenc másik gólyacelebje, Tóbiás is, aki rendszeresen elsőként érkezik vissza bekamerázott fészkébe. „Az ország legöregebb vadon élő fekete gólyája” címet is birtokló madár megérkezésének időpontjára most tippelhetnek is az élő közvetítést figyelemmel kísérő madárbarátok itt.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gifeket, videókat.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Londont is elérte a klímaváltozás: 60 éve nem volt olyan hőség a briteknél, mint most

Londont is elérte a klímaváltozás: 60 éve nem volt olyan hőség a briteknél, mint most

Olyan rákra bukkantak, amelyik a pokolban is túl tudna élni

Olyan rákra bukkantak, amelyik a pokolban is túl tudna élni

Hont András: Mit üzen a magyar ellenzéknek Minszk?

Hont András: Mit üzen a magyar ellenzéknek Minszk?