szerző:
HVG

A számok biztatónak tűnnek, de más folyamatokra mutatnak rá, mint amire elsőként gondolnánk.

Évek óta látványosan csökken a válások száma Magyarországon, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy stabilabbá váltak a párkapcsolatok idehaza. Annak ellenére sem, hogy a házasságok időtartama folyamatosan emelkedik immár évek óta. A bontóperek számának alakulása voltaképpen iskolapéldája lehet annak, hogy egyes társadalmi jelenségek ma merőben mást jelentenek, mint pár évtizeddel korábban.

©

A válások száma például azért esik meredeken, mert a rendszerváltás környékén jött generáció nem okvetlenül volt hajlandó ugyanolyan keretek közt berendezni az életét, mint a szülei. A párkapcsolati formák pluralizálódása, változatosabbá válása folytán a házasságkötések éves száma csaknem a felére (66 ezerről 36 ezerre) esett vissza 1990 és 2010 között. Az ifjak egy része a formaságoktól mentesebb élettársi kapcsolatot kezdte egyre nagyobb számban favorizálni. A felnőtt népességnek ma már a fele sem kér a hitvesi kötelékből, így egyre apad a bontóperek száma (24,9 ezerről 18,5 ezerre csökkent a rendszerváltás óta).

A házasságok időtartamának emelkedése sem okvetlenül a felek toleránsabbá válásának a jele. Sokkal inkább annak, hogy újabban a párok hosszú együttélés, gyakran 20–25 év után is képesek elválni. A házasságok – a katolikus egyházjogi felfogással ellentétben – jó ideje már nem feltétlenül a sírig tartanak. A gyerekek felnevelését követően ma már évről évre több ezren kérik például Magyarországon a hitvesi kötelék megszüntetését.

©

Amikor a Demográfiai portré 2018 című tanulmánykötet arról számol be, hogy egyfajta konzervatív fordulat jelei mutatkoznak itthon újabban a házassági kapcsolatok megítélésével kapcsolatosan, akkor ezt a fenti koordináta-rendszerben indokolt értelmezni. A KSH vizsgálatai egyébként azt állítják, hogy míg másfél évtizede a hazai férfiak 30 százaléka tekintette a házasságot „élethosszig tartó kapcsolatnak”, 2016-ban már a 41 százalékuk értett egyet a szóban forgó definícióval. A közvélemény „visszakozásának” külön érdekessége, hogy az a jelek szerint egy újabb korosztály színre lépésével is összefüggésbe hozható. 2005-ben az akkori húsz-harminc éveseknek 23 százaléka gondolta már csak azt, hogy a frigyek holtomiglan-holtodiglan tartanak. Tizenegy évvel később a fiatal felnőtteknek már több mint az egyharmada (38,6 százalék) képzelte viszont ugyanezt.

Ez utóbbi változások hátterében a kutatók feltételezése szerint a 2010-es évek erőteljes család- és házasságcentrikus kormánypolitikája és -retorikája áll. Elképzelhető az is, hogy a liberálisabb és konzervatívabb típusú párkapcsolati formák versengése közepette a házasságot sokan valóban élethosszig tartó együttélési formaként könyvelik el.

A házasságok stabilitását tekintve Magyarország a középmezőnybe tartozik egyébként az EU-n belül. Idehaza relatíve háromszor-négyszer annyi férfit és nőt választanak el a bíróságok egymástól évente, mint Írországban vagy Máltán. A válások gyakorisága számos dél-európai államban – Görögországban, Horvátországban, Olaszországban – ugyancsak jelentősen elmarad a hazaitól. A kontinens északi felén ugyanakkor viszonylag sokkal több házasságot bontanak fel a bíróságok, mint itthon. A legkevésbé stabilnak a dániai és a balti államokbeli frigyek számítanak. Magyarországon a legutolsó adatok szerint száz „parti” közül végül is 42 megy gajra az idők folyamán. Litvániában a hasonló mutató meghaladja a 60 százalékot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ilyen időjárás-jelentést látott már? A magyar tévékben is igazán bevezethetnék

Ilyen időjárás-jelentést látott már? A magyar tévékben is igazán bevezethetnék

Színes apróság: itt az új Renault Twingo

Színes apróság: itt az új Renault Twingo

Vulkán és láva ihlette a Maserati új divatterepjáróját

Vulkán és láva ihlette a Maserati új divatterepjáróját

A Fővárosi Közgyűlésen nem ment át a túlóratörvény elleni határozat

A Fővárosi Közgyűlésen nem ment át a túlóratörvény elleni határozat

Ha wifi van otthon, ellenőrizze a routerét – ha régebbi, szinte biztos, hogy bajban van

Ha wifi van otthon, ellenőrizze a routerét – ha régebbi, szinte biztos, hogy bajban van

Akár Oscart is nyerhet a Bohém rapszódia? Kihirdették a jelölteket

Akár Oscart is nyerhet a Bohém rapszódia? Kihirdették a jelölteket