szerző:
Terei-Vígh Krisztina
Tetszett a cikk?

A húsvéti sonkás reggeliken, nagy ünnepi traktákon innen s túl, mindig jól jön egy tálcányi édes-sós kínálgatni való. Miként készüljünk fel az ünnepre, hogy legyen otthon valami, de ne kelljen a sütő mellett raboskodnunk?

A megoldás : olyan alaptésztákat válasszunk, amik jól variálhatók (le is fagyaszthatjuk, úgy hogy akár neki is kezdhetünk), és egy nekifutásra többféle finomságot készíthetünk belőlük.

 Klasszikus

A linzertészta sosem megy ki a divatból. Egyszerű, eltartható és csak a fantáziánk szab határt, mit formázzunk belőle, mivel ízesítsük.. A vajból, lisztből, cukorból és tojásból összeállított alaptésztát valamilyen formával kiszaggatjuk, megsütjük, és már az is elég, ha csak lekvárral kettesével összeragasztjuk, porcukrozzuk.  A klasszikus változat mellett számos ízesítéssel élhetünk. A tésztába gyúrhatunk fűszereket: fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, vaníliát, citrusok reszelt héját, narancsaromát. Gazdagíthatjuk kakaóporral vagy akár matcha teaporral. Beledolgozhatunk sózatlan natúr pisztáciatöretet is  A lekvárt kiválthatjuk csokikrémmel (akár  fehér csokiból  málnával), tojásos citromkrémmel (lemon curd). De ha maradunk például a málnalekvárnál, megbolondíthatjuk egy kis rózsavizzel. A gyerekek kedvence lehet a  házi vagy készen kapható mogyorókrém, a  vaníliával ízesített mandulavaj. S egy-egy falat igazi luxus, ha az összeragasztott sütipárokat olvasztott étcsokoládéba vagy fehércsokoládéba is belemártjuk.

©

Egészséges alternatíva, ha a finom fehér liszt felét, lecseréljük finomra őrölt zablisztre, vagy gesztenyelisztre.  

S ha nem "aprózzuk el", akkor persze a linzertésztából pitéket is süthetünk, gyakorlatilag bármilyen gyümölcsös  töltelékkel.  

  Sütés nélkül

A kekszgolyó az egyik leggyorsabban elkészíthető és igen változatosan variálható édesség, amivel meg se kell közelítenünk a sütőt. A klasszikus kókuszreszelékes, kakaós változatot mindenki ismeri, de ez tényleg csak az alap.  A logisztika: van egy száraz alapanyagunk, ami ugye a darált keksz, azt valamilyen részben hidegre szilárduló folyékony anyaggal összefogjuk, ízesítjük, majd valamiben megforgatjuk. Az összeállítás során a darált kekszet dúsíthatjuk darált dióval, darált mogyoróval, kókusztejporral, kókuszreszelékkel. A folyadékunk részben mindig valamilyen zsiradék (vaj,kókuszzsír, kókuszkrém), amit vegyíthetünk lekvárral, citrom- vagy narancs levével, cukorsziruppal, olvasztott csokoládéval, tejszínnel. Fűszerezhetjük őrölt fahéjjal, gyömbérrel, matcha teaporral, citromhéjjal, narancshéjjal, vaníliával, tonkababbal, kakaóporral. Különleges lesz  a tonkababos kakaós, a lime-os kókuszos, a sárgabaracklekváros diós változat. Az utolsó lépést, a forgatást sem szabad kihagynunk, hisz így teljes a kép. Az elkészült golyókat meghempergethetjük a szokásos kókuszreszeléken kivül darált dióban, mandulában, mogyoróban, liofilizált eperporban, málnaporban. Megmárthatjuk olvasztott ét- vagy tejcsokoládéban - a csokifürdő előtt a golyóknak jót tesz a hűtés.

  Jolly joker

A sok édesség mellé azért kell valami sós is. A pogácsa ebben a kategóriában mindent visz, annyiféle változata lehet. Szükségünk van egy jó pogácsa alapreceptre  (válogathatunk kedvünkre a neten) , és ha ez megvan,  variálhatjuk. A zsiradék egy részét például lecserélhetjük tepertőkrémre, juhtúróra, kéksajtra és máris kész a tepertős, juhtúrós, vagy kéksajtos pogácsa. A tésztát ízesíthetjük száraz őrölt fűszerekkel: köménnyel, cayenne borssal, füstölt őrölt paprikával, száraz zöldfűszerekkel. A folyadék egy részét kiválthatjuk pépesített zöldségekkel: spenóttal, céklával, sütőtökkel, így csodás színekben-ízekben pompázó pogácsákkal kápráztathatjuk el a vendégeket. A friss zöldfűszerektől sem kell ódzkodni, bátran élhetünk velük:  egyszerűen csak adjuk hozzá a tésztához gyúrás előtt apróra vágva. Ilyen tájt tökéletes választás a medvehagyma, a petrezselyem, bazsalikom vagy épp a snidling, esetleg az újhagyma zöldje. A kiszaggatott, tojássárgával lekent pogácsák tetejét sütés előtt meghinthetjük reszelt sajttal, fekete hagymamaggal, szemes köménnyel, fekete vagy fehér szezámmaggal, valamilyen durvára tört olajos  maggal (dió, mandula, , napraforgómag, tökmag).  

©

   Recept: Huszárfánk

  A háromgenerációs Harrer cukrász család Desszertkönyve bővelkedik gyorsan és könnyen elkészíthető házi süteményekben, aprósüteményekben.Bevált receptek ünnepnapokra, hétköznapokra  - jóízű beavatás a    cukrászdinasztia mindennapi életébe. Tőlük kaptunk egy kis ízelítőt. 

Hozzávalók (kb.80 darabhoz): 300 g liszt, 200 g hideg vaj, 100 g porcukor, 100 g darált pörkölt mandula, 0,5 dl tejszín, 1 tojás, 1 tojás sárgája, eperlekvár

Elkészítés: A darált mandulát sütőben arany barnára pirítjuk. Félretesszük, és amikor kihűlt , összedolgozzuk a felkockázott hideg vajjal és a többi hozzávalóval ( a porcukor és a lekvár kivételével). Jól gyúrjuk össze a tésztát, és hagyjuk 1 órát pihenni hűtőszekrényben. Ez után nyújtsuk ki kb. 12 mm vastagságúra, és körformával szaggassunk 3 cm átmérőjű korongokat belőle. Mindegyik közepébe nyomjunk egy kis mélyedést (fakanál végével). Toljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 10 percig, illetve míg szép aranybarna lesz. Addig melegítsük fel a lekvárt (ne forraljuk fel!), szükség esetén higítsuk kevés vízzel. A kisült korongokat porcukrozzuk be, és a kis mélyedésekbe  töltsük bele a meleg lekvárt ( kiskanállal is adagolhatjuk, vagy használhatunk nyomózsákot).  

©

   

  (Teljes cikk: HVG Gasztro&Utazás tavaszi különkiadvány)  

 

 

 

 

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

Élesben Hiller Istvánnal: A tiltakozó diákok alkotóműhelyéből hoznánk létre egy új SZFE-t

Élesben Hiller Istvánnal: A tiltakozó diákok alkotóműhelyéből hoznánk létre egy új SZFE-t

Egy aranyos kislány mentheti meg a világot Godzillától és King Kongtól

Egy aranyos kislány mentheti meg a világot Godzillától és King Kongtól