Húsvéti előzetes apróban - recept

A húsvéti sonkás reggeliken, nagy ünnepi traktákon innen s túl, mindig jól jön egy tálcányi édes-sós kínálgatni való. Miként készüljünk fel az ünnepre, hogy legyen otthon valami, de ne kelljen a sütő mellett raboskodnunk?

  • Terei-Vígh Krisztina Terei-Vígh Krisztina
Húsvéti előzetes apróban - recept

A megoldás : olyan alaptésztákat válasszunk, amik jól variálhatók (le is fagyaszthatjuk, úgy hogy akár neki is kezdhetünk), és egy nekifutásra többféle finomságot készíthetünk belőlük.

 Klasszikus

A linzertészta sosem megy ki a divatból. Egyszerű, eltartható és csak a fantáziánk szab határt, mit formázzunk belőle, mivel ízesítsük.. A vajból, lisztből, cukorból és tojásból összeállított alaptésztát valamilyen formával kiszaggatjuk, megsütjük, és már az is elég, ha csak lekvárral kettesével összeragasztjuk, porcukrozzuk.  A klasszikus változat mellett számos ízesítéssel élhetünk. A tésztába gyúrhatunk fűszereket: fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, vaníliát, citrusok reszelt héját, narancsaromát. Gazdagíthatjuk kakaóporral vagy akár matcha teaporral. Beledolgozhatunk sózatlan natúr pisztáciatöretet is A lekvárt kiválthatjuk csokikrémmel (akár  fehér csokiból  málnával), tojásos citromkrémmel (lemon curd). De ha maradunk például a málnalekvárnál, megbolondíthatjuk egy kis rózsavizzel. A gyerekek kedvence lehet a  házi vagy készen kapható mogyorókrém, a  vaníliával ízesített mandulavaj. S egy-egy falat igazi luxus, ha az összeragasztott sütipárokat olvasztott étcsokoládéba vagy fehércsokoládéba is belemártjuk.

tesco

Egészséges alternatíva, ha a finom fehér liszt felét, lecseréljük finomra őrölt zablisztre, vagy gesztenyelisztre.  

S ha nem "aprózzuk el", akkor persze a linzertésztából pitéket is süthetünk, gyakorlatilag bármilyen gyümölcsös  töltelékkel.  

 Sütés nélkül

A kekszgolyó az egyik leggyorsabban elkészíthető és igen változatosan variálható édesség, amivel meg se kell közelítenünk a sütőt. A klasszikus kókuszreszelékes, kakaós változatot mindenki ismeri, de ez tényleg csak az alap.  A logisztika: van egy száraz alapanyagunk, ami ugye a darált keksz, azt valamilyen részben hidegre szilárduló folyékony anyaggal összefogjuk, ízesítjük, majd valamiben megforgatjuk. Az összeállítás során a darált kekszet dúsíthatjuk darált dióval, darált mogyoróval, kókusztejporral, kókuszreszelékkel. A folyadékunk részben mindig valamilyen zsiradék (vaj,kókuszzsír, kókuszkrém), amit vegyíthetünk lekvárral, citrom- vagy narancs levével, cukorsziruppal, olvasztott csokoládéval, tejszínnel. Fűszerezhetjük őrölt fahéjjal, gyömbérrel, matcha teaporral, citromhéjjal, narancshéjjal, vaníliával, tonkababbal, kakaóporral. Különleges lesz  a tonkababos kakaós, a lime-os kókuszos, a sárgabaracklekváros diós változat. Az utolsó lépést, a forgatást sem szabad kihagynunk, hisz így teljes a kép. Az elkészült golyókat meghempergethetjük a szokásos kókuszreszeléken kivül darált dióban, mandulában, mogyoróban, liofilizált eperporban, málnaporban. Megmárthatjuk olvasztott ét- vagy tejcsokoládéban - a csokifürdő előtt a golyóknak jót tesz a hűtés.

  Jolly joker

A sok édesség mellé azért kell valami sós is. A pogácsa ebben a kategóriában mindent visz, annyiféle változata lehet. Szükségünk van egy jó pogácsa alapreceptre  (válogathatunk kedvünkre a neten) , és ha ez megvan,  variálhatjuk. A zsiradék egy részét például lecserélhetjük tepertőkrémre, juhtúróra, kéksajtra és máris kész a tepertős, juhtúrós, vagy kéksajtos pogácsa. A tésztát ízesíthetjük száraz őrölt fűszerekkel: köménnyel, cayenne borssal, füstölt őrölt paprikával, száraz zöldfűszerekkel. A folyadék egy részét kiválthatjuk pépesített zöldségekkel: spenóttal, céklával, sütőtökkel, így csodás színekben-ízekben pompázó pogácsákkal kápráztathatjuk el a vendégeket. A friss zöldfűszerektől sem kell ódzkodni, bátran élhetünk velük:  egyszerűen csak adjuk hozzá a tésztához gyúrás előtt apróra vágva. Ilyen tájt tökéletes választás a medvehagyma, a petrezselyem, bazsalikom vagy épp a snidling, esetleg az újhagyma zöldje. A kiszaggatott, tojássárgával lekent pogácsák tetejét sütés előtt meghinthetjük reszelt sajttal, fekete hagymamaggal, szemes köménnyel, fekete vagy fehér szezámmaggal, valamilyen durvára tört olajos  maggal (dió, mandula, , napraforgómag, tökmag). 

Facebook

  Recept: Huszárfánk

 A háromgenerációs Harrer cukrász család Desszertkönyve bővelkedik gyorsan és könnyen elkészíthető házi süteményekben, aprósüteményekben.Bevált receptek ünnepnapokra, hétköznapokra  - jóízű beavatás a  cukrászdinasztia mindennapi életébe. Tőlük kaptunk egy kis ízelítőt. 

Hozzávalók (kb.80 darabhoz): 300 g liszt, 200 g hideg vaj, 100 g porcukor, 100 g darált pörkölt mandula, 0,5 dl tejszín, 1 tojás, 1 tojás sárgája, eperlekvár

Elkészítés: A darált mandulát sütőben arany barnára pirítjuk. Félretesszük, és amikor kihűlt , összedolgozzuk a felkockázott hideg vajjal és a többi hozzávalóval ( a porcukor és a lekvár kivételével). Jól gyúrjuk össze a tésztát, és hagyjuk 1 órát pihenni hűtőszekrényben. Ez után nyújtsuk ki kb. 12 mm vastagságúra, és körformával szaggassunk 3 cm átmérőjű korongokat belőle. Mindegyik közepébe nyomjunk egy kis mélyedést (fakanál végével). Toljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 10 percig, illetve míg szép aranybarna lesz. Addig melegítsük fel a lekvárt (ne forraljuk fel!), szükség esetén higítsuk kevés vízzel. A kisült korongokat porcukrozzuk be, és a kis mélyedésekbe  töltsük bele a meleg lekvárt ( kiskanállal is adagolhatjuk, vagy használhatunk nyomózsákot). 

Harrer

 

 (Teljes cikk: HVG Gasztro&Utazás tavaszi különkiadvány) 

 

 

 

 

 

 

 

Kemping bicikli, felvonulás és elvtársi csók – így fogadták eddig az űrhajósokat Magyarországon

Kemping bicikli, felvonulás és elvtársi csók – így fogadták eddig az űrhajósokat Magyarországon

Jurij Gagarinnak és Farkas Bertalannak is hatalmas, nyitott autós felvonulást szerveztek Budapesten, miután visszatértek az űrből és erre a propaganda is készült rendesen. Magyarországon már szinte hagyománya van az asztronauták köszöntésének, de az utolsó óta is eltelt 45 év. Nem tudni, Kapu Tibort mivel fogják fogadni, mindenesetre az MNB már rárepült az űrrepülésére.