szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A roncs mentésében részt vevő búvárok komoly lelki és fizikai megterhelésnek vannak kitéve.

"Ezek az emberek hősök, mindennap az életüket kockáztatják" – mondta a múlt szerdán, 35 emberrel a fedélzetén elsüllyedt Hableány turistahajó roncsának mentésénél dolgozó magyar és dél-koreai búvárokról a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke.

Nyíri Iván az ATV-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy az egyik magyar szakember szerdán egy száz perces merülést hajtott végre, amely után azt mondta, pszichológusra volna szüksége, hogy az odalenn tapasztaltakat feldolgozza, de vajon melyik pszichológus értené meg az ő problémáit?

Elpanaszolta, hogy – átölelve az áldozatot – lefeküdt az aljzatra, ott pihent meg. Közölte a parton lévőkkel, hogy egy kicsit pihen, mert egyszerűen képtelen feljönni. Aztán az áldozattal a karjában jött fel"

– számolt be Nyíri Iván.

A szakszövetség elnöke arról is beszélt, hogy a búvárok semmit sem látnak a Duna medrében,

tapogatózva, a szonárképpel az agyukban, elképzelve, hogy is néz ki a hajótest a helyszínen, próbálják felfedezni",

hol lehetne rögzítési pontokat találni a Hableány testén. Ezeket akkor fogják használni, amikor megkísérlik majd kiemelni a roncsot.

Arra is megoldást kell találni, hogyan lehet megakadályozni, hogy az esetleg a hajó belsejében maradt holttestek a kiemeléskor sérüljenek vagy eltűnjenek – magyarázta Nyíri, akinek beszámolója szerint e kérdésekre szakemberek sokasága keresi a megoldást.

A Hableány katasztrófájában 15-en meghaltak, további 13 embert eltűntként tartanak nyilván. A balesetet heten élték túl.

A Hableány és a Viking Sigyn ütközése után bekövetkezett tragédiáról itt olvashatja el az összes hírünket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!