szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A görög egészségügyi hatóságok arra kérik az embereket, hogy tegyenek meg minden szükséges óvintézkedést a szúnyogcsípések ellen, mert a rovarok a nyugat-nílusi láz néven ismert vírusbetegséget terjesztik.

Görögországban tavaly terjedt el a nyugat-nílusi láz nevű betegség, amelynek vírusát szúnyogok hordozzák. A vírus okozta fetőzést nagyon komolyan kell venni, mert tavaly a görögöknél 316 ember betegedett meg tőle, és 50-en bele is haltak. A városi és a vidéki területeken egyaránt elkaphatja az ember a vírust, de az egészségügyi hatóságok kiemelik, hogy az óvatosság kedvéért a nyaralók elsősorban az állóvizeket kerüljék. Ezenfelül érdemes használni szúnyogriasztót, a szállásokon szúnyoghálót, és a hosszú szárú nadrág használata is ajánlott.

A nyugat-nílusi láz tipikusan az a betegség, amelynek terjedésében a globális felmelegedésnek és a klímaváltozásnak nagy szerepe van, Görögországba kölöző madarakkal együtt érkezhetett be a betegség. A megfertőződött emberek 80 százaléka nincs is tudatában, hogy elkapta a vírust, teljesen tünetmentesek, közel húsz százalékuk viszont enyhe, influenzaszerű tüneteket produkál, egy százalékuk pedig ennél is súlyosabb beteg lehet, akár bele is halhat a fertőzésbe. Tavaly a Görögországban megbetegedett 316 ember közül 243-an agyvelő- vagy agyhártyagyulladás tüneteit produkálták, és voltak, akik lebénultak.

Görögországba az idei szezonban 31 millió turistát várnak, ezért a reptereken is szórólapokat fognak majd osztogatni, amelyben a szúnyog elleni megfelelő védekezésre kérik az utasokat.

©

Danai Pervanidou görög egészségügyi szakember szerint lehetetlenség megmondani, hogy pontosan mely területeken lesz magas a fertőzés veszélye, de az biztos, hogy a legnagyobb városokban, Athénban és Thessalonikiben is számítani kell a betegség megjelenésére.

A nyugat-nílusi lázat nemcsak a görögöknél lehet elkapni, aki Ciprusra, Olaszországba, Romániába vagy Szebiába utazik, az is fokozottan ügyeljen a szúnyogok elleni védekezésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!