szerző:
Hamvay Péter

Hazug támadásnak nevezte a Nemzeti Színház közleménye cikkünket, amiben megírtuk, hogy a nagyszínpadon csak minden második helyet sikerült eladniuk tavaly - a HVG-t azonban nem tudta cáfolni Vidnyánszky.

Minden második széket ingyenjegyesekkel töltöttek fel Vidnyászky Attila Nemzeti Színházának nagyszínpadán - írta lapunk online kiadása, majd adott hátteret a történetnek  a HVG is.  Hiába a két  milliárd közeli állami támogatás, 150 milliós veszteséggel zárta a 2018-as évet a teátrum, derül ki a cikkből, amire néhány nappal később Vidnyánszkyék közleményben reagáltak.   E szerint „a Nemzeti Színház előadásainak az elmúlt, 2018/19-es évadban több nézője volt, mint valaha, amióta az intézmény a Duna parton áll. 140 ezer nézőnk a budapesti épületben és soktucatnyi hazai és külföldi vendégjáték során volt szemtanúja előadásainknak.” Ám a cikkben közölt adatainkat nem tudta cáfolni, hiszen azok saját közhasznúsági jelentésükből származnak.
Azt nem teszik hozzá, hogy a korábbi igazgatónak a hasonló nagyságú nézőszámot úgy sikerült produkálni, hogy azok fizettek a jegyért, nem egyszer órákat sorban állva érte, és nem ajándékba kapták. Az adatok szerint  jegybevétele  is duplája volt a mostaninak. Ráadásul Alföldi színházának nominálértékben fele ekkora állami támogatásból kellett gazdálkodnia, mint kormánykedvenc utódjának, 2011-ben az 1,1 milliárdra csökkentett  támogatás  a következő két évben már  benézett az egymilliárd alá (995 millió forint). Ezért aztán különösen abszurd Vidnyánszky állítása,  amikor azzal érvel, hogy  "a színház korábbi vezetése nem fordított figyelmet"  az épületben felhalmozódott műszaki hibák kijavítására és színházi eszközparkunk korszerűsítésére, amit nekik kellett megtenniük. Emlékeztetőként Alföldinek az utolsó időkben már díszletre sem volt pénze. Vidnyánszky ámokfutásáról a revizor.hu-n olvashatnak átfogó cikket.
Vidnyánszy az ingyenjegyes közönség nagy száma mellett azzal érvel, hogy segítségével " előző évadban több mint kétezer olyan nézőnket hívtuk el ingyen a Nemzetibe, akik még soha nem jártak színházban. Nagy felelősséget érzünk azok iránt, akik fiatal koruk vagy anyagi helyzetük miatt nem juthatnak el színházba." Arra persze nincs válasz, miért csak Nemzeti Színház élhet e nemes gesztus lehetőségével? Ilyen mértékű állami támogatás és ingyen jegyek osztogatás amellett nem kunszt 94 százalékos látogatottságot elérni.
Vidnyászky persze  nem néz szembe a ténnyel, hogy a programot csak azért  hagyta jóvá számukra a fenntartó, hogy ne kongjon az ürességtől a  színház.  Ugyanis miután Vidnyánszky átvette Alfölditől a sínházat, csaknem felére esett vissza a jegybevétel, így a fizető nézők száma.  2011-ben 207, 2012-ben 205 millió forint volt az akkor még Alföldi vezette színház jegybevétele. Ez az összeg Vidnyánszky első teljes évében, 2014-ben   116 millió forintra zuhan vissza.
Közleményükben ezzel a ténnyel nem foglalkoznak, inkább azt írják, hogy  "A hazug támadás oka tehát nyilvánvalóan az, hogy a Nemzeti Színház a nemzet színházává vált. Azonban semmilyen támadás nem riaszt el bennünket – sőt, megerősít – az utunktól: továbbra is a magyar kultúra és a magyar hagyományok megújító ápolásán fogunk dolgozni."

Minden második széket ingyenjegyesekkel töltöttek fel Vidnyászky Attila Nemzeti Színházának nagyszínpadán - írta a hvg.hu, majd adott hátteret a történetnek a HVG is.  Hiába a két milliárd forintos állami támogatás, 150 milliós veszteséggel zárta a 2018-as évet a teátrum, derül ki a cikkből, amire néhány nappal később Vidnyánszkyék közleményben reagáltak.

E szerint „a Nemzeti Színház előadásainak az elmúlt, 2018/19-es évadban több nézője volt, mint valaha, amióta az intézmény a Duna parton áll. 140 ezer nézőnk a budapesti épületben és soktucatnyi hazai és külföldi vendégjáték során volt szemtanúja előadásainknak.” A cikkben közölt adatainkat nem tudta cáfolni, hiszen azok saját közhasznúsági jelentésükből származnak. E szerint 2018-ban a nagyszínpad 79 ezer nézője közül csupán 41 ezren vásáoltak jegyet. A kamaraszínpadok esetében kicsit jobb a helyzet, de összességében így is csak 77 százalékos a látogatottság, ha csak a fizető nézőket számoljuk bele, ha az ingyenjegyeseket is, akkor megközelíti a 90 százalékot. (Az adatok számszerűen azért térnek el, mert a közleményben a Nemzeti Színház az évad adatait adta meg, a közhasznúsági jeletésben pedig egy naptári évet). Azt sem teszik hozzá, hogy a korábbi igazgatónak, Alföldi Róbertnek a hasonló nagyságú nézőszámot úgy sikerült produkálni, hogy azok a nézők fizettek a jegyért, nem egyszer órákat sorban állva érte, és nem ajándékba kapták.

Alföldinek a jegybevétele is duplája volt mint Vidnyánszkynak. Ráadásul az ő színházának fele ekkora állami támogatásból kellett gazdálkodnia, mint utódjának. 2011-ben az 1,1 milliárdra csökkentett támogatás a következő két évben már benézett az egymilliárd alá (995 millió forint) - a múltról részelesen itt olvashat. Ezért aztán különösen abszurd Vidnyánszky állítása, amikor azzal érvel, hogy "a színház korábbi vezetése nem fordított figyelmet" az épületben felhalmozódott műszaki hibák kijavítására és a színházi eszközpark  korszerűsítésére", amit nekik kellett megtenniük. Emlékeztetőként, Alföldinek az utolsó időkben már díszletre sem volt pénze. Vidnyánszky ámokfutásáról itt olvashatnak átfogó cikket.

Vidnyánszy az ingyenjegyes közönség nagy száma mellett azzal érvel, hogy segítségével

"előző évadban több mint kétezer olyan nézőnket hívtuk el ingyen a Nemzetibe, akik még soha nem jártak színházban. Nagy felelősséget érzünk azok iránt, akik fiatal koruk vagy anyagi helyzetük miatt nem juthatnak el színházba."

Arra persze nincs válasz, miért csak a Nemzeti Színház élhet e nemes gesztus lehetőségével? Ilyen mértékű állami támogatás és ingyen jegyek osztogatása mellett érték el a 94 százalékos látogatottságot. Ezt a programot a fenntartó is csak azért hagyhatta jóvá, hogy ne kongjon az ürességtől a színház. Ugyanis miután Vidnyánszky átvette Alfölditől az intézményt, csaknem felére esett vissza a jegybevétel, így a fizető nézők száma. 2011-ben 207, 2012-ben 205 millió forint volt az akkor még Alföldi vezette színház jegybevétele, ami Vidnyánszky első teljes évében, 2014-ben 116 millió forintra zuhant vissza - ez egyébként 2018-ra tovább csökkent, száz milllióra.

Közleményükben ezzel a ténnyel nem foglalkoznak, inkább azt írják, hogy  "A hazug támadás oka tehát nyilvánvalóan az, hogy a Nemzeti Színház a nemzet színházává vált."

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kincstári optimizmus Trump gazdasági tanácsadói részéről

Kincstári optimizmus Trump gazdasági tanácsadói részéről

Ashley Cole visszavonul

Ashley Cole visszavonul

A jelek szerint nagyon ráijesztett Putyinékra az orosz ellenzék új arca

A jelek szerint nagyon ráijesztett Putyinékra az orosz ellenzék új arca

Halálra gázolt egy kerékpárost a villamos Budapesten

Halálra gázolt egy kerékpárost a villamos Budapesten

Egyszer használatos védőruhában lehet csak dolgozni a Notre Dame területén

Egyszer használatos védőruhában lehet csak dolgozni a Notre Dame területén

Félrement: Dániai bálnamészárlással támadta be a brazil elnök a norvégokat

Félrement: Dániai bálnamészárlással támadta be a brazil elnök a norvégokat