szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

18 ország pezsgőit, köztük magyar tételeket is díjaztak a legrangosabb nemzetközi pezsgőversenyen, a napokban lezárult 2019-es Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC). A somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic 2015 Magnum pezsgője aranyérmet, három további magnum palackos tételük ezüstöt kapott. Kiemelkedően szerepelt a Carassia – Kárászteleki Pezsgőpincészet is: a Carassia Classic Brut magnum palackja aranyat ért, másik két pezsgőjük pedig ezüstöt.

A CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) egyedülálló a nemzetközi borversenyek között, a zsűriben az alapító Tom Stevenson mellett neves pezsgőspecialisták bírálnak, akik Kentben két hét alatt kóstolják végig a teljes mezőnyt. A vakkóstolásos értékelés során régiónként és stílusonként veszik végig a beküldött tételeket. A verseny célja, hogy kizárólag a világ legjobb pezsgőit díjazzák, így ennek megfelelően csak arany- és ezüstérmeket hirdetnek ki. Idén az előzőekhez képest harmadával nőtt a nevezések száma, 18 ország került fel az éremtáblázatra, és rekordszámú, összesen 185 arany és 212 ezüst született.

Nem kis büszkeséggel jelenthetjük, hogy a magyar pezsgők ott vannak a világ legjobbjai között.

A somlói Kreinbacher Birtok ötödik éve indul a megmérettetésen. Brut Classic 2015 Magnum pezsgőjük a mostani aranyéremmel megismételte tavalyi sikerét. A furmint és chardonnay házasításából készített, több mint három évig érlelt tradicionális pezsgőt már 2018-ban is kiemelkedőnek találták a bírák, az akkor még bevezetés előtt álló pezsgő a Best Hungarian Future Release kategóriagyőztes címet is kiérdemelte.

©

A három további ezüst egyikét a Kreinbacher most debütáló, Rosé Brut 2016 Magnum pezsgője kapta. A somlói birtok legelső, magnum palackban érlelt rozéjáról a szakértők kiemelték fiatalos, gyümölcsös karakterét. A 2016-os évjáratból két másik pezsgő is ezüsttel végzett: a Brut Classic 2016 Magnumot és a Prestige Brut 2016 Magnumot min. 2,5 év hosszú érlelés után mutatja majd be a birtok.

A Kárászteleki Pezsgőpincészet szintén kivételes eredménnyel zárta a versenyt: a Carassia Classic Brut pezsgő magnum palackja aranyérmes lett, két további pezsgőjük ezüstöt kapott. A Carassia első magnum tételei is bizonyítottak a legrangosabb pezsgőknek dedikált világverseny idei fordulóján. A zsűri a nevezett négy tételből két magnumnak egy arany és egy ezüstérmet, a Carassia Classic Brut 0,75-ösnek pedig ezüstérmet ítélt. A jó minőségű alapanyag, egy szép évjárat, a hosszú palackos érlelés, a fajtaösszetétel ismét megmutatta kvalitásait. Az idei versenyre küldött tételek mindegyike 2015-ös évjáratú alapborokból készült. Első alkalommal készítettek és neveztek magnum palackban érlelt pezsgőket. Mindhárom tétel – a Blanc de Blancs, a Rosé Brut és a Classic Brut – azonos fajtaösszetételű a normál palackméretűekkel, viszont hosszabb időt, harminc hónapot töltöttek a palackokban. Az idei aranyérmes Carassia Classic Brut Magnum NV tradicionális champagne-fajták házasítása, amely kiválóan egyesíti az egyes fajták karakterét, és mutatja be a kárásztelki terroir potenciálját. A Carassia Blanc de Blancs Magnum NV 100%-ban Chardonnay alapú pezsgő ezüstérmet szerzett, frissessége azonban hosszabb érlelési potenciált mutat. A Carassia Rosé Brut Magnum bronzérmes lett. A díjazott magnum pezsgőik limitált tételként kerülnek forgalomba 2019 őszén.

A pincészet a Rising Star World Champion trófea átvételekor óriási elismerésben részesült a 2018. októberi díjátadó gálán. Most a normál palackos Carassia Classic Brut másodjára került a bírák elé, és a tavalyi, 2018-as bronzérem után, idén már az ezüstérmes kategóriába került. Az egy arany- és a két ezüstéremmel eddigi legjobb eredményüket érték el a pezsgővilágbajnokságon.

©

Amit az idei CSWWC versenyről még tudni érdemes

A világverseny presztízsét mutatja, hogy a legjelentősebb pezsgőpincészetek és champagne-házak vesznek részt rajta, és a zsűri elismert, komoly kóstolási tapasztalattal rendelkező szakértőkből áll. A bírák között Essi Avellan Master of Wine mellett egy magyar szakértő, Márkus György is helyet kapott. A francia Champagne régió specialistája idén élesben pontozott, a tartalék bíra szerepét Simon Stockton vette át.

A nemzetközi mezőnyben a legtöbb érmet szerző, így a legeredményesebb ország ezúttal Olaszország lett (Trento és Franciacorta tradicionális pezsgőivel), az Év Pezsgőkészítője címet szintén olasz induló, a 15 aranyérmet szerző Ferrari érdemelte ki. A borvidékek közül a franciaországi Champagne 61 aranyéremmel és 49 ezüsttel őrzi vezető pozícióját. A champagne-házak közül kimagasló eredménnyel zárta a versenyt a Louis Roederer, sikerrel szerepeltek a Kreinbacher champagne-válogatásában elérhető házak: a Piper-Heidsieck, a Deutz és a Charles Heidsieck évről évre őrzik helyüket az aranyérmesek között. A presztízs cuvée-k között a Dom Pérignon öt arannyal emelkedik ki a mezőnyből, a Rare Champagne két aranyat érdemelt ki. Az itthon is népszerű champagne-házak, mint a Moët & Chandon, a Veuve Clicquot és a Ruinart szintén szépen gyűjtöttek be érmeket.

A CSWWC világbajnoki és nemzeti trófeákat – köztük az abszolút világelső pezsgőt – november 4-én, a londoni díjátadó gálán hirdetik majd ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megnyílik a nyáron beázott Román Csarnok a 15 milliárdból felújított Szépművészetiben

Megnyílik a nyáron beázott Román Csarnok a 15 milliárdból felújított Szépművészetiben

Csökkenhet a tesztkapacitás a hatósági ár miatt

Csökkenhet a tesztkapacitás a hatósági ár miatt

Koronavírus: 941 új fertőzött, hat halott

Koronavírus: 941 új fertőzött, hat halott