szerző:
hvg.hu

Minden fronton drámai a helyzet a gyerekszegénység területén, a gyerekek felét a társadalom legszegényebb 30 százaléka neveli. A pénzeső sem segít, az uniós támogatások finanszírozási metódusa is nehéz helyzetet teremt. Bemutatták a Civil jelentés a gyermekszegénységről szóló friss kötetet, mely a 2014-17 közti helyzetet elemzi.

Az embernek nagyon nehéz elfogadnia, hogy ő szegény, és azt is, hogy ezt ne szégyenként élje meg - mondta Bódis Kriszta író-filmrendező a tanulmánykötetet bemutató beszélgetésen, aki 1998-ben kezdett dolgozni Ózd legreménytelenebb roma telepén, a Hétesen. A telepen több száz roma él még mindig komfort nélküli házakban, évekkel ezelőtt előfordult, hogy nyári hőségben a telep közepén lévő közkútról korlátozták a vízfogyasztást. Mostanra legalább a Bódis vezette alapítványnak köszönhetően felépült egy fürdőház, sok gyerek pedig tanodába jár iskola után. Az ilyen romatelepeken a helyzet alapvetően nem változott 1998 óta - mondta most Bódis. Úgy látja,

a szegénység bezár,

ő pedig abbahagyta a dokumentumflimezést, mert

az csak bebetonozza a néző fejébe a stigmát, még ha aztán sír is rajta.

Az viszont segíteni nem segít, még ha az összkép sírnivaló is: a Gyerekesély Közhasznú Egyesület most bemutatott kötete szerint a gyerekek helyzete rosszabb, mint 2007-ben volt, minden másodikat a társadalom legszegényebb harminc százaléka neveli.

Többéves javulás után megint romlani kezdett a legszegényebb családok és az azokban élő gyerekek helyzete

- derül ki a 2014-2017 közti időszakot vizsgáló Civil jelentés a gyerekszegénységről című kötetből. A társadalom alsó rétegében a közfoglalkozatás vagy a rendszeresen kapott segély minimális emelése nem hozott változást, ugyanis közben a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összege nem emelkedett 22 800 forintról, ahogy a gyes, gyet vagy családi pótlék összege sem. Az adómentes szja-sáv eltörlése is őket sújtotta.

A pénzeső sem feltétlenül jó

A számok felemás képet mutatnak: a Tárki szerint a gyerekek szegénységi kockázata 2005-2012 között nőtt, majd csökkenni kezdett, ahogy a súlyos depriváltságban (nélkülözésben) élő gyerekek aránya is visszaesett a 2013-as 37 százalékről 19 százalékra. A javuló tendenciát árnyalja, hogy az egyszülős családokat évek óta fokozódó elszegényedés jellemzi, illetve az is, a mélyszegénységben élő gyerekek száma nőtt, ahogy drasztikusan megugrott a rossz lakáskörülmények között élő gyerekek aránya is.

©

2017-ben 125 ezer gyerek élhetett olyan családokban, ahol senki sem dolgozik, és esélye sem nagyon volt erre, 230 ezer pedig olyanban, ahol 137 ezer forintnál kevesebből kellett kijönniük. A szegények között is nyílt az olló, a szegénységi küszöb közelében élők egy része elindult fölfele, azonban a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa, Lantos Szilárd úgy látja, a helyzet még így is

minden fronton drámai,

a lakhatásban is tarthatatlan állapotok vannak. Itt lépésenként kell haladni: először a higiénét kell megteremteni, legyen folyóvíz, vécé, legyen fűthető egy lakás. Innen lehet folytatni az építkezést. Mondott egy működő modellt: a szegények lakta győrteleki házak után alig fizettek bérleti díjat, majd mikor 10 év alatt felújították azokat, az emberek hirtelen elkezdtek fizetni, alig jár ki már szociális munkás. Nagy kérdés, hogy a romatelepeket bezárni kell, vagy az ottani házakat felújítani. Lantos szerint a kisebb telepekről jobb elvinni az embereket, a több ezer fős szegregátumokban azonban már más a helyzet.

Bár felzárkóztatásra érkeznek EU-s pénzek, Lantos szerint "ezek nem érnek oda érdemben." Az sem jó, ha lapáttal öntik a pénzt, mert akkor nem az igazán szükséges dolgok jönnek létre. Például lesz egy közösségi ház, de közben a lakások komfort nélküliek, fűthetetlenek. Az uniós finanszírozás sajátosságai miatt a projektek vége után nagy szünettel indul be egy következő, ami aztán hozhat ismét rengeteg pénzt, de addigra a korábbi jó kezdeményezések elhalnak az átmeneti pénztelenség miatt. Holott a szakértők szerint folyamatos segítség kell, a fogantatástól a felnövésig kellene végigkövetni egy szegény gyerek sorsát. Van olyan is, hogy egy program remekül megy önkéntes alapon, pénz nélkül, majd leáll, mikor az állam sok pénzzel száll be.

Nemcsak a pénz hiánya fontos, hanem az önértékelésé is

A pénz nem minden: az önértékelés hiánya, a motiváció lerombolása, a gyerek lelkesedésének letörése az iskolában ugyanolyan rossz - mondja Bódis Kriszta. A pozitív visszajelzés fontos, ami sokszor a családban is hiányzik. Lantos pedig arról beszélt, a máltais fenntartású iskolákban is vért izzadnak a tanárokkal, hogy ne rossz jegyet adjanak egy gyereknek, hanem a pozitív dolgokat lássák meg, ilyen alapon tudjanak együttműködni velük és a szülőkkel is. Míg Bódis úgy látja,

az oktatás tud integrálni, egy keretben tartja a gyerekeket, és még a kilábalást is segíti,

addig Lantos hozzáteszi, hogy a családoknál is jelen kell lenni, hiszen

a pedagógus pedig nem arra van képezve, hogy a mélyszegénység problémáival érvényesen fel tudja venni a harcot.

Próbálják közelről követni a gyerekek életét:

egy szegény gyerek életében ugyanis rengeteg olyan pont van, ahol rossz irányba fordulhatnak a dolgok, onnan pedig már sokszor nem lehet visszahozni.

©

Nehezíti a helyzetet, hogy kevés a szakember, és sokan közülük már fásultak. Az úgynevezett válságövezetekben a hatások egymást erősítik: a szakemberek elvándorolnak, a közszolgáltatások szűkülnek, a tanárhiány is nagyobb. Ezeken a területeken nem csak romák élnek, de nagy az átfedés a romák és a legszegényebbek között.

A társadalom hozzáállása sem segít. Az MTA Társadalomtudományi Intézetének kutatója, Husz Ildikó szerint a társadalom nagy része arra vezeti vissza a szegénységet, hogy ezek az emberek egyszerűen lusták, nem akarnak dolgozni, és nem érzik azt, hogy ami a szegényekkel történik, annak strukturális okai lehetnek. Husz szerint a szegénység etnicizálásával is vigyázni kell: azzal ugyanis az identitás is alakul, az önképet alakítja, hogyan beszélnek egy emberről.

„Tarthatatlan állapotok vannak”

Beszéltek arról is, mi lehet a kiút. Husz szerint az irányok megvannak, a gond a jövedelmek elértéktelenedése, de a szolgáltatásokat is fejleszteni kellene, ezeken a helyeken jobb közoktatásra volna szükség. Hozzátehetnénk: miért éppen itt ne érződne a közoktatás minden baja, hiszen országosan is egyre jelentősebbnek tűnik? Lantos megismételte, "pontszerű" beavatozások helyett "ívszerű lefedettség" kellene, a legjobb az, ha egy közösségben az érintettek összefognak, és a védőnőtől kezdve a pedagóguson át a szociális munkásig, és megbeszélik a dolgokat, hogy hatékonyabbak lehessenek. Bódis a dialógusra és a türelemre hívta fel a figyelmet, ami neki sem az erénye, de odafigyel rá. "Háromszor kaptam meg a Tolerancia-díjat”, ami szerinte szégyen, mert nem volt toleráns a más, tőle eltérő véleményekkel szemben.

De kommunikálni kell, azzal is, aki esetleg el akarná bagatellizálni a gyerekszegénység ügyét, mert a kommunikáció nem az elvek feladása. És egy szülő sem tud úgy együtt dolgozni a tanárral, ha utálja őt.

A Gyerekesély Egyesület örökös elnöke, Ferge Zsuzsa a bemutató végén annyit mondott,

ennyire szél ellenében még sosem kellett küzdeni, a hatalomnak semmiről nincs elképzelése, csak a hatalom megtartásáról. Minden elképzelés felülről jön, a hatalom alá akarja ásni a tudást minden szinten, legyen az közoktatás vagy tudományos akadémia, hogy "ne legyen esélye a gyerekeknek", a sajátjaikon kívül. És ez az országos politikai akarat leszűrődik helyi szintekre is.

Megkérdeztük Fergét, vajon miért van a társadalomban ellenérzés a szegényekkel szemben, mire azt mondta, a mai politika ugyan nem csuk le embereket és nem küld fekete autót, de nagy a létbizonytalanség, a munkások jogai csökkentek, könnyűvé vált az elbocsátás, ilyen körülmények között nehéz javulást elérni a közszemléletben vagy szembeszállni azzal. Hozzátette,

ha a kormánynak nem fontos, hogy a 21. században egy képzettebb, jobb szakemberekkel rendelkező generációsor kövesse egymást, akkor nehéz megoldani, hogy a kisgyerekek megkapják azokat a szolgáltatásokat, amelyek segítenek az esélyeik javításában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sztojcsev Iván Gazdaság

Úgy ígérte meg Orbán a szegénység megszüntetését, hogy csakis igaza lehessen

A miniszterelnök nem a levegőbe beszélt, amikor a szegénység felszámolását megígérte, egészen mást tett: csakis olyan mutatók alapján határozta meg a szegénységet, amelyekkel már most jól áll a kormány. A szegények sok olyan problémáját viszont, amelyekre évek óta hiába várják a megoldást, még csak meg sem említette.

A katalán elnök tárgyalni akar Madriddal

A katalán elnök tárgyalni akar Madriddal

Bizarr összefügges lehet a légszennyezettség és a gyilkosságok száma között

Bizarr összefügges lehet a légszennyezettség és a gyilkosságok száma között

Tisza Istvánra nevezné át a Szabó Ervin Könyvtárat a Mi Hazánk

Tisza Istvánra nevezné át a Szabó Ervin Könyvtárat a Mi Hazánk

Ez történt: óriásit mentek Facebookon ezek a Borkai-Orbán-Karácsony ihlette mémek

Ez történt: óriásit mentek Facebookon ezek a Borkai-Orbán-Karácsony ihlette mémek

Gyurcsány levelet írt Kövérnek az újságírók parlamenti korlátozása miatt

Gyurcsány levelet írt Kövérnek az újságírók parlamenti korlátozása miatt

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit