szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A férfit elgázolta a vonat, a család elmondása szerint az intézmény nem értesítette őket.

Egy Facebook Messenger üzenetből, egy héttel az eset után tudta meg egy soproni család, hogy elhunyt a hozzátartozójuk a pszichiátriai betegek otthonában – számolt be az esetről a Fókusz.

A katasztrófavédelem még augusztus 6-án közölte, hogy késő este elgázolt egy férfit egy Ausztriából Sopron felé tartó vonat Ágfalva és Sopron között: a baleset áldozata meghalt. A férfi az Ágfalvi Pszichiátriai Betegek Otthonában élt, ám családja azonban csak egy héttel később, augusztus 13-án értesült a balesetről, elmondásuk szerint nem az intézmény értesítette őket, hanem annak egyik lakója, aki a Facebookon arról érdeklődött, mikor lesz az elhunyt férfi temetése.

A műsornak nyilatkozó Németh Norbert elmondta, a rendőrségen elmondták nekik, hogy az apósa állítólag a vonat alá feküdt, ám nem ma történt az eset, hanem egy héttel ezelőtt. A rendőrség hozzátette, azért nem őket, hanem az intézményt értesítették, mert a férfinek ott volt bejelentett lakcíme. Az áldozat már hosszú ideje az otthonban élt. A Fókusz megkereste az intézményt működtető Magyarországi Evangélikus Egyházat az esettel kapcsolatban, akik azt írták,

a tragikus esemény mélyen megrendítette az intézmény lakóit és a dolgozókat is, hiszen az áldozat 17 éve élt az intézményben.

Mint azt Gregersen-Labossa György intézményvezető hozzátette, hivatalos panasz nem érkezett be hozzá a történtekkel kapcsolatban, azonban saját hatáskörében egy vizsgálatot kezdett, ami most is még zajlik, és remélhetőleg nemsokára lezárul.

Bízunk benne, hogy a hatósági vizsgálattal párhuzamban ezt le is zárhatjuk.

A család szerint azonban zavaros az ügy, mivel a házirend szerint a betegek az intézményt este 18 óráig hagyhatják el, a férfi viszont ennél később juthatott ki. A család beszélt a telephelyvezetővel, aki szerint a férfi kiszökött az intézményből, a kerítésen kimászott és kifeküdt a vonat elé. Németh Norbert szerint a család nem kapott semmilyen részvétnyilvánítást, illetve nem kértek elnézést tőlük, amiért nem értesítették őket hozzátartozójuk haláláról. A Fókusz megkérdezte a fenntartót arról, hogyan tud valaki kimászni egy pszichiátriai intézetből, amelyre azt válaszolták, az otthon

nem zárt intézmény, a kerítés is szimbolikus, és inkább a kintről illetéktelenül betérőkkel szemben védi az intézményt, nem a lakók kijutását hivatott akadályozni.

A törvény viszont úgy fogalmaz, hogy a pszichiátriai intézetnek biztosítania kell a pszichiátriai betegek pszichiátriai betegségükből eredő ellátását, továbbá felügyeletét, gondozását napi 24 órán át. A család szerint a kerítésen bárki könnyen kimászhatott, mivel egy részen hiányzott a drótháló.

Egyelőre az sem tisztázott, hogy a férfi hogyan került a vonatsínekhez. A rendőrség a Fókusznak elmondta: az idegenkezűséget kizárták, azonban egyéb információkat csak a jogszabályban meghatározott személyeknek adhatnak ki információkat. A család azt mondja, nem öngyilkosság történt, a mozdonyvezetőtől úgy tudják, a férfi a sínek mentén bóklászott, úgy ütötte el a vonat, jogi lépéseket azonban nem fontolgatnak, mert az már nem hozná vissza hozzátartozójukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb 95 halálos áldozata van a járványnak Magyarországon

Újabb 95 halálos áldozata van a járványnak Magyarországon

Michelle Obama szettjével nehéz volt versenyezni az elnöki beiktatáson

Michelle Obama szettjével nehéz volt versenyezni az elnöki beiktatáson

Bölcsészdiplomával sikeres agrárkarrier: egy magyar vállalkozó története

Bölcsészdiplomával sikeres agrárkarrier: egy magyar vállalkozó története