szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elűzik a gonoszt.

Az ördögégetés (quema del diablo) egy guatemalai népszokás, amelyre minden év december 7-én kerül sor. Ilyenkor az emberek a megtisztulás, a gonosz elűzése érdekében egyrészt ördögfigurákat égetnek el, másrészt száraz ágakat, papírokat és régi, használaton kívüli tárgyaikat.

A szokás a 16. századból ered, és azóta a karácsonyi ünnepkör kezdetét jelenti.

Az égetés a legelterjedtebb értelmezés szerint a „jó” és a „rossz” előbbi győzelmével végződő harcát jelképezi, maga a tűz Szűz Mária fényét szimbolizálja.

A néphit úgy tartja, hogy az ördög a házak zugaiban a régi tárgyak között megbújva lakozik. Az emberek, főként a gyerekek már napokkal december 7. előtt elkezdik összegyűjteni és felhalmozni régi papírjaikat és szükségtelen tárgyaikat, majd amikor elérkezik a meggyújtás időpontja, a látvány kedvéért nem csak ezeket gyújtják meg, hanem például rakétákat és bengálitüzeket is. Újabban egyre többen készítenek drótvázra kifeszített, papírból készült, piros színű ördögfigurákat is, és ezeket is a tűzre vetik, sőt, vannak, akik a kettőt kombinálják, és az ördögbábut a régi tárgyakkal töltik meg.

Az utóbbi években környezetvédő csoportok és a Környezetvédelmi Nemzeti Bizottság is egyre többször emelik fel szavukat az ünnep során keletkező füst környezetszennyező jellege miatt.

Tavaly így égették el Antiguában az ördögöt:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!