szerző:
hvg.hu

"Micsoda álom ez, amit végül megosztottunk egymással!" – búcsúzott Per Gessle a 61 éves korában elhunyt Marie Fredriksson énekesnőtől. Vége a Roxette-nek, a nyolcvanas-kilencvenes évek sikeres svéd popduójának.

Hatvanegy éves korában, korábbi agytumora következtében meghalt Marie Fredriksson, a svéd popzenei duó, a Roxette egyik tagja. A zenekar 1986-ban alakult, az énekesnővel Per Gessle gitáros-dalszerző dolgozott együtt.

Összeszedtünk néhány felejthetetlen Roxette-dalt.

Az It Must Have Been Love-ot valószínűleg az is ismeri, aki soha nem hallgatott magától Roxette-et. Ez a duó egyik legsikeresebb száma, a USA Billboard Hot 100 slágerlistán az első helyen landolt, sőt, a Micsoda nő soundtrackje lett. A filmhez készült albumból kilencmilliót adtak el összesen, a mai napig úgy tartják, a siker többek között a Roxette-nek köszönhető.

Sleeping in My Car
A 1994-es dal a Roxett egyik legnagyobb slágere lett, pedig  Per Gessle mindössze egy óra alatt írta. A szám alatt  Marie Fredriksson három oktávot énekel végig. A siker persze nem volt töretlen, mikor a duo Pekingben lépett fel, a kínai kormány ragaszkodott hozzá, hogy változtassák meg a dalszöveget, amely arról szól, hogyan szexel egy pár a kocsi hátsó ülésén. A Roxette előbb beleegyezett a módosításba, majd végül nem teljesítette.

Az 1994-es Sleeping in My Car a duó egyik legnagyobb slágere lett, pedig Per Gessle mindössze egy óra alatt írta. A szám alatt Marie Fredriksson három oktávot énekel végig. A siker persze nem volt töretlen, mikor a duó Pekingben lépett fel, a kínai kormány ragaszkodott hozzá, hogy változtassák meg a dalszöveget, amely arról szól, hogyan szexel egy pár a kocsi hátsó ülésén. A Roxette előbb beleegyezett a módosításba, majd végül nem teljesítette.

Bár Magyarországon már ismert volt a Listen To Your Heart, de igazán a rendszerváltáskori első demokratikus politikai kampány után robbant be a hazai köztudatba. „Hallgass a szívedre – Szavazz a Fideszre” – ez volt az akkor még ifjú fiatal demokraták kampánydala. 1988 szeptemberében jelent meg Svédországban egyébként kislemezen, ez volt a második beharangozója a duó második stúdió-albumának, a Look Sharp!-nak. A következő évben nem csak Magyarországot öntötte el a dal, ez lett az 1989-as év legsikeresebb kislemeze, elképesztő eladási számot produkált az egész világon. A Music TV-n is talán az egyik legjátszottabb klip volt a dal a svéd Öland szigetén egy koncerten felvett klipje.

A magyar rádiókban is rengeteget játszották a How Do You Do!-t, amely a Roxette 1992-ben készült negyedik albumáról származik. A dal gigantikus siker lett, Norvégiában és Spanyolországban uralta a slágerlistákat, de többek között Ausztriában, Finnországban és Németországban is imádták.

Wish I Could Fly: 1999-ben ezt az elektronikus elemekkel feldúsított popballadát játszották a legtöbbször a rádiók Európában. A dal Marie Fredriksson személyes kedvencei közé tartozott, egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy nagyon különleges a számára. “Soha nem unom meg.”

Az 1989-es The Look hódította meg a Roxette-nek az amerikai slágerlistákat. A sztorihoz anekdota is tartozik: egy Svédországból hazatérő amerikai cserediák, Dean Cushman kérte egy minneapolisi rádióállomástól, hogy játsszák a számot. A The Look gyorsan nagy siker lett, átvette a többi rádió is. Mindezt azután, hogy korábban az EMI America azzal utasította el a zenekar lemezeinek forgalmazását, hogy a Roxette nem alkalmas az amerikai piacra. A The Look még azelőtt 50. lett a rangos Billboard Hot 100 toplistán, hogy a duó megkezdte volna a hivatalos promóciót. Nyolc héttel később megszerezték a lista első helyét. A dal azután elhangzott a Baywatchban, említették a Family Guyban, és a netflixes sorozat, a GLOW második epizódjának főcímdala is volt.

A duó harmadik albumának címadó dala – a Joyride – 1991-ben tarolt, a kislemezként kiadott szám Európában, Ausztráliában, Kanadában és az Egyesült Államokban is vezette a toplistáit. A Look Sharp! című előző lemezük világsikere után ezzel bizonyították be, hogy nemcsak az ABBA-nak lehet Svédországból évekig elhúzódó sikere. A dalszerző Per Gessle azt mondta, hogy a dal nyitó sorát az akkori barátnője egy zongorán hagyott cetlije ihlette, amin ez állt "Hej, din tok, jag älskar dig" ("Hello, you fool, I love you - Helló, bolond, szeretlek”).

Az érzelmes oboaszólamáról emlékezetes ballada eredetileg a Joyride album záródala lett volna, de végül kiütötte onnan a Perfect Day. Így a következő Tourism című Roxette-albumra került két év múlva. Leginkább a Benelux-államokban, Svédországban és Spanyolországban szerették, de német listákat is három hónapig vezette. A negyedik album, és a dal fogadtatása ugyanakkor már meg sem tudta megközelíteni a korábbi sikereket. Később a duó felvette a dal spanyol változatát is Una reina va detrás de un rey címmel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
27 éves korában meghalt a világ legalacsonyabb embere

27 éves korában meghalt a világ legalacsonyabb embere

Húszgólos magyar siker kell este a csoportelsőséghez férfi vízilabdában

Húszgólos magyar siker kell este a csoportelsőséghez férfi vízilabdában

Tömörre kalapált új versekbe szivárog be a múlt Gergely Ágnes kötetében

Tömörre kalapált új versekbe szivárog be a múlt Gergely Ágnes kötetében

Százmilliárdok hiányoznak az államháztartásból, pedig nem kellene így lennie

Százmilliárdok hiányoznak az államháztartásból, pedig nem kellene így lennie

Rejtélyes vírus miatt szigorítják az ellenőrzést három amerikai repülőtéren

Rejtélyes vírus miatt szigorítják az ellenőrzést három amerikai repülőtéren

Az én hetem: Péterfy Gergely a börtönné lett országról

Az én hetem: Péterfy Gergely a börtönné lett országról