szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eleinte nem támogatta a tinédzsert, amikor iskola helyett sztrájkolni kezdett.

Greta Thunberg édesapja eredetileg rossz ötletnek gondolta, hogy lánya a klímaváltozás elleni harc frontvonalába álljon. Svante Thunberg a BBC-nek elmondta, annak idején nem támogatta, hogy Greta a sztrájk miatt kihagyja az iskolát. Viszont úgy látja, Greta ma már – aktivistaként – sokkal boldogabb. Azt továbbra is aggasztónak tartja, hogy mekkora gyűlölettel kell lányának szembesülnie, rengeteg hamis hír terjed róla, ám szerinte Greta hihetetlenül jól kezeli ezeket. "Őszintén szólva, nem tudom, hogy csinálja, de általában csak nevet rajtuk."

Ugyanebben a BBC-adásban Sir David Attenborough Skype-on beszélgetett a klímaaktivistával, ahol elmondta: a tinédzser ráébresztette a világot a klímaváltozásra. "Greta olyan dolgokat ért el, amilyeneket mi, akik 20 éve dolgozunk ezen a területen, képtelenek voltunk" – mondta Attenborough és hozzátette: a 16 éves lány volt az egyetlen oka annak, hogy az éghajlatváltozás kulcsfontosságú kérdésse vált a közelmúltbeli brit választásokon.

Az ünnepi időszakban Greta hangsúlyos szerepet játszott a BBC műsoraiban, Mishal Husain riporter például Svédországba repült, hogy interjút készítsen vele és az édesapjával, ám a repülőgép igénybevétele miatt a műsor szerkesztőjének magyarázkodnia kellett. "Nem volt időnk rá, hogy más közlekedési eszközt használjunk, de az egyértelmű volt, hogy Greta és David Attenborough beszélgetését Skype-on bonyolítjuk majd le" – mondta Sarah Sands.

A riporternek Thunberg édesapja elmondta: a lánya három-négy évig küzdött a depresszióval, mielőtt iskolai sztrájkba kezdett. Greta egyáltalán nem beszélt senkivel, és nem járt iskolába. Hozzátette, igazi rémálom volt a számukra, hogy Greta az evéssel is felhagyott. Hogy segítsen neki, az apa igyekezett több időt tölteni otthon Gretával és kisebb gyerekükkel, Beatával. Greta anyja, az operaénekes és korábbi Eurovíziós Dalfesztivál-győztes Malena Ernman felmondta a szerződéseit, hogy együtt lehessen a család.

A következő években gyakran beszélgettek az éghajlatváltozásról, Gretát pedig egyre szenvedélyesebben kezdett foglalkozni a kérdéssel. Greta édesapja emberi jogi aktivista, ám idővel a tinédzser vele szemben is erélyesen lépett fel: képmutatással vádolta meg, mivel a klímaváltozás kérdését nem vette komolyan. Ennek eredményeképpen Greta édesanyja nem utazik többé repülővel, az édesapja pedig vegán lett.

Az édesapa egyébként a New York-i és a madridi klímacsúcsra is elkísérte a lányát – Greta itt is visszautasította a repülés lehetőségét. Az apa elmondta, amikor megtette ezeket a dolgokat, tudta, hogy helyesen cselekszik, de nem az éghajlat, hanem a gyereke megmentése érdekében cselekedett így. "Két lányom van, és ők a legfontosabbak nekem. Csak azt akarom, hogy boldogok legyenek."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Világ

Greta Thunberg, a rettenetes ellenfél

A 16 éves Greta Thunberg az év talán legfontosabb közéleti szereplője, a Világ rovatot vezető szerzőnk szerint az év embere volt idén. Aktivizmusa ezzel együtt megosztó: támogatói szerint az általa kezdeményezett péntekenkénti iskolás klímasztrájkokkal lassan sikerül felhívni az emberiség figyelmét a földi életet veszélyeztető, közeledő klímaválságra, míg ellenfelei azt állítják, a svéd diáklányt a baloldali politikusok és a zöld üzletben érdekelt vállalatok tolják maguk előtt.

Brazíliában már 360 ezer halottja van a járványnak

Brazíliában már 360 ezer halottja van a járványnak

Reagált a Szegedi Tudományegyetem arra, miért takaríttat az eddigi ár háromszorosáért

Reagált a Szegedi Tudományegyetem arra, miért takaríttat az eddigi ár háromszorosáért

Oltásban jól, Covid-halálozásban rosszul állunk a világban

Oltásban jól, Covid-halálozásban rosszul állunk a világban