szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyjából 800 utódot nemzett Diego az elmúlt ötven évben, így a galápagosi teknősöket nem fenyegeti a kihalás. Diego most egy állatkertből visszatérhet a szabadba.

Szabadon engedik Diegót, a legendás galápagosi óriásteknőst – írta meg a BBC. Diego arról híresült el, hogy még az 1960-as években egyike volt a 14 hímnek, amelyet beválasztottak egy tenyészprogramba, hogy megmentsék a fajt a kihalástól. Sikerült: Diego becslések szerint nagyjából 800 utódot nemzett, a programban született teknősök legalább 40 százalékát.

Diego most körülbelül száz éves lehet. Galápagosról nagyjából 80 évvel ez előtt vitték el kutatók, az elmúlt több, mint ötven évet pedig San Diego állatkertjében töltötte. Most karanténban várja, hogy hazatérhessen.

©

Az 1960-as évek végén Espanola szigetén, a faj eredeti lakhelyén már csak két hím és tizenkét nőstény galápagosi teknős élt. Mára – nagyrészt Diegónak is köszönhetően – nem fenyegeti őket a kihalás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!