szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már csak néhány napjuk van kérvényt írni azoknak a családoknak, akik nem szeretnék iskolába küldeni a hatodik évet betöltött gyereküket.

Az új beiskolázási szabályok szerint idén már csak azok a gyermekek maradhatnak 6 éves koruk után az óvodában, akiknek szülei január 31-éig kérvényt nyújtanak be az Oktatási Hivatalhoz, és a hivatal megadja az engedélyt.

Azaz már csak néhány nap van a határidőig, de hatalmas probléma, hogy az információ nem jutott el megfelelően a szülőkhöz. Fennáll a veszély, hogy sok érintett szülő – különösen a kevésbé iskolázottak, a hátrányos helyzetben lévők – nem adja be a kérvényt január 31-ig.

A Szülői Hang Közösség felmérése szerint a szülők alig fele kapott az óvodákban megfelelő tájékoztatást az eljárásról. Sok szülő úgy értette a törvényt, hogy hatévesen iskolába kell menni és kész – eszükbe sem jut, hogy megpróbálhatnák elérni az óvodában maradást.

Az éretlenül iskolába kerülő gyerek egész életére sérülhet, de rosszul járnak a többiek is: az idő előtt iskolába kényszerített gyerekek lekötik a tanár energiáit, az iskoláknak általában nincsenek lehetőségeik a megfelelően differenciált oktatásra, így romlik az oktatás minősége az összes évfolyamon évről évre.

A szervezet ezért több segítséget is ad az érintett családoknak, például kidolgozott egy segédletet a kérvények beadásához, itt összegyűjtötte az eddigi beadványok eredményeit. Az érintettek Facebook-csoportja itt érhető el.

További tájékoztató, magyarázó anyagok itt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három évtized a hullámvasúton – így omlott össze az albán szocializmus

Három évtized a hullámvasúton – így omlott össze az albán szocializmus

Egy budapesti bútoráruház szerint ők továbbra is kinyithatnak és ki is fognak

Egy budapesti bútoráruház szerint ők továbbra is kinyithatnak és ki is fognak

Miért gyakoribb a válás a lányos szülőknél?

Miért gyakoribb a válás a lányos szülőknél?