szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mondjuk úgy, egészen más hangulatúra sikeredett, mint egy Kovács Zoltán-féle hazai koronavírus-tájékoztató.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Erna Solberg norvég miniszterelnök hétfőn kizárólag gyermekeknek szóló sajtótájékoztatót tartott a koronavírusról, amelyben – az oktatási és a családügyi miniszterrel közösen - megválaszolta az aggódó gyerekek által feltett kérdéseket, amiket a közmédia és a legnagyobb független napilap közösen gyűjtött össze.

„Különleges napok ezek. Sok gyerek szerint ijesztő, ami történik” – kezdte Solberg miniszterelnök válaszát az egyik kérdésre. Mint mondta, „Nincs azzal baj, ha valaki megijed, amikor ennyi dolog történik egyszerre”. Hozzátette, lehet, hogy megjelenik a fertőzés a kérdező gyerek környezetében, de „majdnem mindenki rendben átvészeli azt, ugyanez igaz apura és anyura, ha ők is elkapják”.

A miniszterelnök és miniszterei olyan kérdésekre válaszoltak többek között, hogy „Lehet-e szülinapi zsúrt szerveznem?”, „Meglátogathatom a nagyszüleimet bevásárlás után?”, „Mikor lesz védőoltás?”, illetve sokan kérdezték, hogyan segíthetnek. A nagyszülők látogatására természetesen az volt a válasz, hogy most inkább ne, a védőoltásra, hogy még nem tudni, a segítésre pedig az, hogy azzal segítenek a legtöbbet a gyerekek is, ha otthon maradnak, mert így nem adják át másoknak és nem kapják el másoktól a vírust.

A gyerekeket a nyári szünet kérdése is izgatta, Guri Melby oktatási miniszter nem is tudta egyelőre megmondani, hogyan lesz idén a vakáció, de azt mondta, érdemes felkészülniük a gyerekeknek, hogy a vakáció idén kicsit más lesz, mint korábban.

Érdemes belenézni norvég tudás nélkül is a sajtótájákoztatóba, mert nagyon átjön a hangulata:

(via)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Emmi szerint a diákok háromnegyede volt hétfőn iskolában

Az Emmi szerint a diákok háromnegyede volt hétfőn iskolában

Van egy nagy csapda abban, ha hideg szendvicset eszik

Van egy nagy csapda abban, ha hideg szendvicset eszik

Németh Zsolt lett az Európa Tanács demokráciával foglalkozó parlamenti szakbizottságának elnöke

Németh Zsolt lett az Európa Tanács demokráciával foglalkozó parlamenti szakbizottságának elnöke