szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szombathelyi Styl maga gyártotta arcmaszkokkal igyekszik kisegíteni a város egészségügyi intézményeit. Jó pár darab már el is készült.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Facebook-oldalán osztotta meg a hírt a Styl ruhagyár, hogy a szombathelyi Markusovszky Kórházba és a város egészségügyi intézményeibe saját maguk által gyártott maszkokat szállítottak.

A napokban több hír felröppent arról, hogy varrodák, ruhakölcsönzők, magánemberek is szájmaszkok készítésébe kezdtek. A mozgalom egyik elindítója, Orbán Katalin közösségi oldalán már a maszkok szabásmintáját is közzétette:

Ugyanakkor számos cikk jelent meg arról is, hogy ezek a házilag készített maszkok kevésbé hatékonyak a vírus elleni védelemben. A Pécsi Tudományegyetem virológusai részletesen és érthetően elmagyarázták, mi a különbség a házilag gyártott sebészeti és FFP3 maszkok között. A szakemberek szerint csak utóbbiak képesek megszűrni a vírus tartalmú cseppeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Koronavírus a végeken: van, ahol 100 ezret ad az önkormányzat, máshol maguknak varrják a maszkot

A fertőtlenítés is pénzbe kerül, de az intézmények bezárása is fejtörést okoz a polgármestereknek. Néhány faluban önkéntesek varrják az önkormányzati dolgozók számára a hiánycikknek számító maszkokat, van, ahol a háziorvosuknak a neten próbálnak védőeszközöket szerezni. Másutt meg magát az orvost parancsolták el a munkától, mert idős.

Az iPhone-ján próbálna ki egy Samsung telefont? Nem lehetetlen

Az iPhone-ján próbálna ki egy Samsung telefont? Nem lehetetlen

Lezuhant a román légierő egyik vadászgépe

Lezuhant a román légierő egyik vadászgépe

Újabb szentségtörés: itt az összkerekes BMW M3 és M4

Újabb szentségtörés: itt az összkerekes BMW M3 és M4