szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A zenészeknek kiosztott szociális támogatások kapcsán kialakult vita mellett az Artisjus elnöke sem ment el szó nélkül.

Madarász Iván, Kossuth-díjas zeneszerző, az Artisjus elnöke is kénytelen volt megszólalni az Artisjus, valamint az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) zenészeknek adott szociális támogatások körül kialakult parázs vita kapcsán.

Először Majka nevezte a saját Facebook-oldalán „gusztustalannak és szánalmasnak”, hogy a nem túl nagy összegű segélyre (bruttó 160-170 ezer forintról van szó) sikeres zenészek is pályáznak, olyan előadók, akik egyébként befutottak, sokat játszottak, akár tévéműsorokban zsűritagként is foglalkoztatott szereplők. Erre aztán Kállay-Saunders András és Lovasi András is reagált, Pély Barna és Náksi Attila pedig a kapott támogatást továbbutalta valamilyen jótékony célra.

Madarász Iván nyilatkozatában azonban kiemeli, hogy a segélyre érkező pályázatok elbírálásakor kifejezetten figyelmbe vették, hogy az illető előadó sikeres-e, azaz letett-e már valamit az asztalra. Ezt így fogalmazza meg: „a pályázatok elbírálásában a legfőbb szempont, hogy olyanok részesüljenek támogatásban, akik korábbi sikereik révén maguk is gyarapították az alapítvány kasszáját, aktív szerzők, számos bejelentett és »közszájon-közkézen« forgó dal fűződik a nevükhöz”.

Hozzáteszi, hogy az Artisjus Zenei Alapítvány kuratóriuma és a választott testületek által delegált 14 főnyi szerzői tanácsadó testület az elbíráláskor nem azt nézte, hogy melyik zenésznél pontosan milyen mértékű megélhetési válság alakult ki, hanem a koncertek meghiúsulása miatt a hirtelen bekövetkezett, drasztikus bevételkiesést vizsgálták.

Az Artisjus Zenei Alapítvány a járvány következtében jövedelmüket hirtelen elveszítő szerzők helyzetén gyors támogatással kívánt enyhíteni.

„A publikum gyakran hitetlenkedve veszi tudomásul, hogy neves muzsikus, alkotó is sokszor szűkös anyagi körülmények között él. Most, a járvány kapcsán nagyon sok szerző került kilátástalan helyzetbe. Az alapítvány ezzel a pályázattal akart legalább enyhíteni a gondokon, az elbírálás a legátláthatóbban, minden demokratikus szabálynak megfelelően, és főként azzal a jó szándékkal történt, amire – a zenetörténet tanúsága szerint – zeneszerző elődeink példája is sarkall” – fogalmaz az elnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Van egy nagy csapda abban, ha hideg szendvicset eszik

Van egy nagy csapda abban, ha hideg szendvicset eszik

A Facebook legfelsőbb bírósága 90 nap alatt nem hozott döntést Trump tiltásáról

A Facebook legfelsőbb bírósága 90 nap alatt nem hozott döntést Trump tiltásáról

Igazgatóváltás Balázs Péter színházában: „Itt nem politikai ügyről van szó”

Igazgatóváltás Balázs Péter színházában: „Itt nem politikai ügyről van szó”