szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Partidrogok helyett alkohollal pusztítják magukat egyre többen, amióta szigorúbb kijárási és gyülekezési szabályok léptek életbe.

Átalakítja a koronavírus a fogyasztói szokásokat: sokkal kevesebb partidrogot, például ecstasyt fogyasztanak a britek, mióta a járvány miatt nem lehet bulikat tartani, és kokainból is jóval kevesebb fogy. Ellenben közel harmadával nőtt a rendszeresen alkoholt fogyasztók aránya, vagyis úgy tűnik, a partidrogokról az otthoni magányban alkoholra váltottak sokan – írja a The Guardian.

A lap egy összeurópai kérdőív angol nyelvű válaszait nézte át. Fiona Measham, a University of Liverpool kábítószer-használati szokásokkal foglalkozó professzora azt mondta: a változásnak nem csak az az oka, hogy nincsenek nagy tömegrendezvények, hanem az is, hogy az emberek nem akarnak otthon túlpörögni drogoktól. Ráadásul ahogy elmosódik a határ köznap és hétvége között, és egyébként is stresszesebb a helyzet a világban, a pörgető kábítószerek helyett inkább az alkohollal pusztítják magukat többen.

A felmérés szerint a járvány alatt megfeleződött azoknak az aránya, akik kokaint fogyasztanak, de a ketamin, az MDMA és az LSD fogyasztása is zuhan. 49 százalék szerint nehezebb hozzájutni most kábítószerekhez. A válaszadók 35 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a kijárási korlátozásokra készülve felhalmozott otthon gyógyszereket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!