szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem tudják, mit akart üzenni a vandál költő.

George Floyd halála
Rég nem látott tiltakozási hullámot okozott egy rasszista rendőri túlkapás az USA-ban. A rendőri intézkedés közben meghalt afroamerikai George Floyd haláltusájáról készült videó futótűzként terjedt a neten, zavargásokat váltva ki Minneapolisban és több más városban. Floyd szimbólumává vált a Black Lives Matter jogvédő mozgalomnak, újra napirendre emelve az intézményes rasszizmus problémáját.
Friss cikkek a témában

Ismeretlenek összefestették a Kis Hableány szobrát Koppenhágában – adta hírül a helyi sajtó. Pontosabban nem a szoborra, hanem az azt tartó sziklára fújták fel azt az angol szöveget, hogy „rasszista hal”.

A szobrot nem először éri vandál támadás, öltöztették már burkába, többször lefestették, például a bálnavadászat elleni tiltakozásul, vagy Hongkong melletti kiállásként. A mostani felirat összefügghet a George Floyd halálát követően világszerte kirobbant rasszizmusellenes mozgalommal, de az is lehet, hogy éppen ironikusan reagál arra.

A dán rendőrség egyelőre annyit tudott megállapítani, hogy a festék már megszáradt, tehát egy ideje már ott van a felirat.

A szobor Dánia egyik szimbóluma, amelyet Hans Christian Andersen meséje ihletett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyilkos iróniával és áthallásokkal teli portré jelent meg Rákosi Mátyásról

Gyilkos iróniával és áthallásokkal teli portré jelent meg Rákosi Mátyásról

Belépett az üzleti világba a Nemzeti Bélyegmúzeum

Belépett az üzleti világba a Nemzeti Bélyegmúzeum

1,7 milliárd forint egy ilyen Bugatti Divo, de már mindet előre eladták

1,7 milliárd forint egy ilyen Bugatti Divo, de már mindet előre eladták