szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Ghislaine Maxwellt azzal vádolják, hogy fiatalkorú lányokat szervezett be Epsteinnek és barátainak. A nő őrizetben marad.

Epstein volt barátnője, Ghislaine Maxwell nem ismeri el a bűnösségét
A nő őrizetben marad.

Kedden videóhíváson keresztül hallgatta meg Ghislaine Maxwellt a manhattani bíróság - írja a Guardian. Az 58 éves nőt azzal vádolják, hogy fiatalkorú lányokat szervezett be Epsteinnek és barátainak, Maxwell azonban tagadja, hogy bűnös lenne.

A nő ötmillió dolláros óvadékkérelmét elutasították, és továbbra is őrizetben marad, az ügyészség ugyanis attól tart, hogy az esetleges szabadlábra helyezés után elhagyná az Egyesült Államokat.

A bíróság Maxwell vádlóit is meghallgatta, az egyik anonim nyilatkozatban a nőt szociopataként jellemezték, és azt írták, bármire képes volt azért, hogy megszerezze, amire Epstein vágyott.

Maxwellt július 2-án tartóztatták le New Hampshire-ben. Ha elítélik, akár 35 évre is börtönbe kerülhet.

Epstein tavaly augusztusban követett el öngyilkosságot egy New York-i börtönben, sokan már akkor is arról beszéltek: halála egy befolyásos gazdasági és politikai kör számára jelent megváltást. Maxwell vallomása így kulcsfontosságú lehet, ám a szexkereskedéssel vádolt nőnek volt kitől megtanulnia a hallgatás művészetét: édesapja a brit titkosszolgálat munkatársa volt a második világháború óta. Sajtóbirodalma egykor fontos szerepet játszott látványos összeomlásáig. A brit sajtócézár bukása után, 1991-ben tisztázatlan körülmények között öngyilkos lett, maga után hagyva egy több százmillió fontos sikkasztási ügyet.

A híres és befolyásos apa lánya viszont az angolszász felsőbb társaság kedvence lett. Gyakori vendég volt Mar-a-Lagoban Floridában Donald Trumpnál, amikor az ingatlanvállalkozó még csak álmodozott a Fehér Házról. Hivatalosan Jeffrey Epstein barátnője volt, de a valóságban ez sokkal inkább üzleti, mint szerelmi kapcsolat lehetett. Epstein ugyanis a dollármilliárdosok életét élte, de senki sem tudta, hogy miből. Aki tudta, az hallgatott, mert bevételeinek fő forrása a szexkereskedelem lehetett. Ebben játszotta a kerítőnő szerepét Ghislaine Maxwell, aki fiatal lányokat szervezett be, akik azt hitték, hogy megbízhatnak benne mint jó barátnőjükben - mondta az esetről az ügyész New Yorkban.

Ghislaine Maxwell ellen hat vádpontot állapítottak meg. Négy esetben azzal vádolják, hogy fiatalkorúakat szállított Jeffrey Epsteinnek, aki aztán továbbadta őket dúsgazdag úriembereknek. A két másik vádpont arra vonatkozik, hogy eskü alatt hazudott. 1994 és 1997 között segített Jeffrey Epsteinnek "fiatalkorú lányok toborzásában, felkészítésében, majd pedig a szexuális kihasználásukban." Ezek az ügyek súlyos bűnténynek számítottak már az elkövetés idején is, de akkor a közvélemény és a sajtó eléggé elnézően kezelte őket, már hogyha egyáltalán tudomást szerzett róluk.

Most viszont, ha minden vádpontban bűnösnek találják, akkor életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat. A legkínosabb az az ügyben - jegyzi meg a párizsi Le Monde New Yorki tudósítója - hogy olyan hálózatról lehet szó, melyben két elnök is érintett lehet (Donald Trump és Bill Clinton). Nem beszélve András hercegről, Erzsébet királynő kedvenc fiáról, aki épp Ghislaine Maxwell révén válhatott a gyanú szerint a szexkereskedelmi hálózat tagjává.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Őrizetbe vették, majd hirtelen meghalt egy fehérorosz tüntető

Őrizetbe vették, majd hirtelen meghalt egy fehérorosz tüntető

Szabadon engedik a bebörtönzött fehérorosz tüntetőket

Szabadon engedik a bebörtönzött fehérorosz tüntetőket

Már akkor is tovább olvadna a grönlandi jégmező, ha megállna a globális felmelegedés

Már akkor is tovább olvadna a grönlandi jégmező, ha megállna a globális felmelegedés