szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Állítólag Afrika aromái fedezhetők fel az Indlovu ginben. Az biztos, hogy meglehetősen különös alapanyag adja a bukéját.

Az indlovu zulu nyelven elefántot jelent. A természet legtermetesebb szárazföldi állata miért is ne kerülhetne egy afrikai ital palackjának a címkéjére, hiszen akár szimbolizálhatja is a kontinenst. Csakhogy itt többről van szó: az ital különlegességét az adja, hogy dél-afrikai előállítói az elefánt trágyájából kinyert botanikai összetevőkből készítik, legfőbb alapanyaga az elefántürülék.

Feltalálója egy angol házaspár, Les és Paula Ansley, akik nemrég telepedtek vissza az Egyesült Királyságból Afrikába, s mindketten tudósok. A férj egy szafari kiránduláson figyelt fel az elefánt rezervátum vadőre által elmondottakra. Miszerint a derék ormányosok táplálékába különféle olyan gyümölcsök, virágok, levelek és fakérgek is tartoznak (boróka, florentin írisz, koriander, angyalgyökér, citrusfélék, akác, más egzotikus növények), amelyeknek alig egyharmadát emésztik meg. Lehetőséget sejtve, a hallottakat elmondta feleségének, ő kezdett el kísérletezni a rezervátumból kapott első csomag trágyával. Hamarosan felfedezte, hogy megfelelő eljárás és kezelés után – mosás, sterilizálás, áztatás, szárítás – visszanyert botanikai alapanyagok az egészségre ártalmatlanok, aromákban gazdagok, alkoholba áztatva pedig egy új gin készülhet belőlük.

Innentől kezdve már ment minden, mint a karikacsapás. A Botlierskop vadrezervátumban begyűjtött alapanyagból, az Ansley házaspár által végzett tisztítás után, Roger Jorgensen nemzetközileg elismert kézműves ginmester felügyelete alatt készül az ital a szőlészeteiről és borászatairól híres dél-afrikai Stellenboschban.

Facebook

Az egyébként 500 dél-afrikai randért, mintegy 9 ezer forintért árusított prémium Indlovu Gint kellemesen fűszeresnek, fás és földes aromájúnak írják le fogyasztói, úgy is jellemzik, hogy  Afrika aromái köszönnek benne vissza. Az ízek az évszaktól és az elefánttrágya begyűjtési helyétől függően enyhén változhatnak. Ezt a tájékoztató jellegű információt minden esetben feltüntetik a palackon az évjárattal együtt.

A Dél-Afrikában aranyéremmel díjazott Indlovu Gin készítői (és persze a fizetőképes fogyasztók) egyébként meglehetősen nemes célt is szolgálnak: minden eladott palack árának 15 százalékát a Phinda-rezervátumban élő elefántok védelmére fordítják.

Úgy tűnik, nagyon is van igény, jelentős kereslet manapság a legextrábbnak számító italokra. Ezért is kísérleteznek egyre több műhelyben azzal, hogy furcsábbnál furcsább adalékok hozzáadásával állítsanak elő élvezhető kortyolnivalókat. Még nem tudni, hogy az Indlovu lekörözi-e például az Atomik névre keresztelt vodkát, amely a csernobili katasztrófa által sújtott, zárt övezetben termesztett rozsból készítenek. Abban különbözik más vodkáktól, hogy gyümölcsösebb, jobban érezni benne a rozst, s garantálják, hogy a desztillálásnak köszönhetően nyoma sincs benne káros sugárzásnak.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!