szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Túl szigorú volt néha a katolikus egyház, ha az evésről vagy a szexről volt szó – ismerte el a pápa.

A környezetvédelemről és más társadalmi kérdésekről készített az olasz slow food mozgalom alapítója, Carlo Petrini egy interjúkötetet Ferenc pápával. A most megjelent könyvet a France24 szemlézte – mint írták, a pápa kimondta, hogy

a jó ételek vagy a szeretetteli szex öröme isteni eredetű, és az egyház néha túl szigorúan ítélte meg ezeket.

 Persze a pápa azért nem tagadta meg az egyháza múltját, azt magyarázta, hogy valójában az „embertelen, állatias, vulgáris” örömöket ítélték el az elődei, az egyszerű örömforrásokat nem. Mint mondta, az evés öröme azért is van, hogy egészségesek maradjunk, a szex pedig azért jó, mert ettől még szebb a szerelem, és fennmarad a faj. Az ezzel ellentétes nézetek óriási károkat okoztak – tette hozzá.

Az evés élvezeteit valóban nem most fedezik fel a katolikusok, a The Guardian szerint három középkori londoni kolostor feltárásakor a régészek úgy számoltak, hogy a szerzetesek nagyjából 4500 kalóriát ettek meg egy böjti napon, hatezret egy átlagos nap folyamán. A szex élvezetéről pedig sokat elmondanak a cölibátusviták –- újabban már az is a katolikus egyház konzervatív körei sikerének számít, hogy meg tudták győzni a pápát, ne engedjen a lazítást kérőknek, akik szerint elfogynak a papok, ha csak nőtlenek dolgozhatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Őrizetbe vett a rendőrség egy szegedi önkormányzati képviselőt

Őrizetbe vett a rendőrség egy szegedi önkormányzati képviselőt

160 000 000 éves tengeri ragadozó maradványait tárták fel Chilében

160 000 000 éves tengeri ragadozó maradványait tárták fel Chilében

Egyre gyanúsabbá válik az orosz „sztárnáci” öngyilkossága

Egyre gyanúsabbá válik az orosz „sztárnáci” öngyilkossága