szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A színész nagyon büszke rá, hogy őrséget állhatott az előtetőn.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában
Mucsi Zoltán az ATV Egyenes beszédben beszélt arról, hogy az egyetemen tanítói barátainak, munkatársainak vagy azoknak, akiknek a munkásságát nagyon tiszteli, lejáratása, bemocskolása zajlik jelenleg. Az is nagyon szomorú, hogy úgy van beállítva, mintha az ott tanuló emberkéknek átmosták volna az agyát, ezek nem három éves gyerekek, fiatal, felnőtt gondolkodó gyerekek, akinek van a világról egy véleményük, van egy elgondolásuk arról, hol szeretnének tanulni, és mi módon. és ezért kiállnak, az felemelő.
nagyon örültem, amikor őrséget állhattam, hogy méltónak tartottak arra, hogy engem oda hívjanak, és meg tudtam mutatni, hogy mellettük vagyok.
megosztottság van, amit vidnyánszky attila mondta, hogy nagyon kellemetlen lesz az eszmélés az embereknek, amikor rájönnek,h ogy őket felhasználták. azt gondolom, hogy atitlnak is nagyon szomorú és kellemetlen az az eszmélés, hogy mennyi kárt okozott, és hogy hogy megosztotta a színésztársadalmat.
a lelkem mélyén azt gondolom, vagy hátra kell lépni attilának, vagy leülni, és egy normális párbeszédbe belekezdeni és meghallgatni elsősorban a diákokat, és nyilván az ott tanító embereket is, mert ezek nagyrésze nagyon komoly szakember.
én nem tudok se nemzetin, se keresztény, se liberális módon játszani. annak a szerepnek, amit én megkapok, megnézzük minden oldalról, kivesézzük, lehet, hogy íródnak olyan darabok, amire azt mondják, hogy nemzeti.
ha az a nemzeti, hogy azt mondjuk, hogy a Nyugat egy zsidó szennylap, akkor ott valami nagyon nagy gond van

Az ATV vendége volt Mucsi Zoltán, aki többek között az SZFE-vel kapcsolatos történésekről is beszélt. Szerinte az egyetemen tanító munkatársainak, barátainak, illetve azoknak a lejáratása, bemocskolása zajlik, akiknek a munkásságát nagyon tiszteli.

A színész szerint az is szomorú, hogy a helyzet úgy van beállítva, mintha az ott tanuló embereknek átmosták volna az agyát, holott ők nem hároméves gyerekek – "van a világról egy véleményük, és egy elgondolásuk arról, hol szeretnének tanulni, és milyen módon. Ezért ők kiállnak, ez felemelő" – mondta.

Mucsi Zoltán nemrég őrséget állt a Vas utcai épület előtetőjén, amire nagyon büszke, örül, hogy méltónak tartották arra, hogy odahívják, és meg tudta mutatni, hogy a diákok mellett áll.

Vidnyánszky Attila több interjúban is beszélt arról, hogy nagyon kellemetlen lesz ráébredni az SZFE hallgatóinak, hogy felhasználták őket. Mucsi Zoltán szerint Vidnyánszkynak is nagyon szomorú és kellemetlen lesz az az eszmélés, hogy mennyi kárt okozott, és hogy mennyire megosztotta a színésztársadalmat.

A lelkem mélyén azt gondolom, vagy hátra kell lépni Attilának, vagy leülni, és egy normális párbeszédbe belekezdeni. Meghallgatni elsősorban a diákokat, és nyilván, az ott tanító embereket is, mert ezek nagy része nagyon komoly szakember

– mondta a színész, és hozzátette, ő nem tud se nemzeti, se keresztény, se liberális módon játszani a színpadon. Úgy véli, ha bárki azt tartja nemzetinek, hogy a Nyugat egy zsidó szennylap, akkor ott valami nagyon nagy gond van.

Három kérdés Vidnyánszky Attilának

Sándor Iván Kossuth-díjas író ismét nyílt levélben fordult Vidnyánszky Attilához:

 

"...bontakozik az élet és meggyőződés ereje melyet kultúrának nevezünk és amely a szabad alkotás szabad munka terméke" (Albert Camus)

Ismerem az Ön pályáját, nem ismerheti az enyémet: kilencven évem alatt több diktatúrát éltem át, írói pályám mellett három és fél évtizedig (Kosztolányi Dezső szavaival) "Munkámhoz tartozott, hogy színházi előadásokról is írok", továbbá, hogy színházi lapot is szerkesztettem.

Kérdéseket teszek fel:

1. Miért fontosabb Önnek, mint alkotóművésznek a hatalmi utasításoknak megfelelni, mint a világszerte legnagyobb színházi alkotóknak (Robert Wilson, Peter Brook és sok másoknak), a SZEF, a szabad alkotás melletti kiállása?

2.Gondolt-e arra, hogy - természetesen egészen más históriai körülmények között - az 1957-es Albert Camus Nyilatkozatnak (a mottómban idézett) mondatai ma is időszerűek?

3. Ismeri-e, mint az Illyés Gyuláról elnevezett egykori színháza igazgatója Illyés Gyula korszakokon át időszerű szavait: "Hírünk a világban riasztó..."(Magyar Csillag-1943)?

4. Gondol-e arra, vajon nem volna-e jobb a jelenbeli és jövőbeli művészi-pályája érdekében, ha visszatérne ifjúsága eszményeihez és a helyett, hogy szomorú részt vállal a szabadság, a kultúra elleni diktátumokban képességeit olyan Nemzeti Színház vezetésére fordítaná, amelyett a világnagyságok is a mai tiltakozásuk helyett-elismeréssel figyelnek, s így nem fekete betűkkel írná be a nevét a magyar színháztörténet lapjaira?

Sándor Iván Kossuth-díjas író

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
77 éve eltűnt, 1499 tonnás tengeralattjáró roncsaira bukkantak – videó

77 éve eltűnt, 1499 tonnás tengeralattjáró roncsaira bukkantak – videó

Új helyre költöztetik a leégett leszboszi menekülttábor lakóit

Új helyre költöztetik a leégett leszboszi menekülttábor lakóit

Egy kerékpárgyár kitalálta az autó-bicikli kétéltűt

Egy kerékpárgyár kitalálta az autó-bicikli kétéltűt