szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Spanyolországban és a Franciaországban a legjobbak a kilátások.

Egy újszülött várható élettartama átlagosan 81 év volt az Európai Unióban 2018-ban – közölte az Eurostat. Az adatok szerint az a tíz régió, ahol a legmagasabb a várható élethossz, Spanyolországban vagy Franciaországban található.

A legjobb kilátásai a madridi nőknek vannak, születéskor a várható élettartamuk 88,1 év. A férfiak esetében Olaszország északi és középső részén regisztrálták a csúcsot, Trentó megyében 82,7 év volt a születéskor várható élettartam.

Az Eurostat megvizsgálta azt is, hogy 65 éves korban milyen hosszú élettartamra számíthatnak az uniós tagországok polgárai. Itt Madrid tartomány lett az első, ahol 23,2 év a várható élethossz, míg a második helyen a francia Île-de-France régió áll, 23 évvel.

Ezzel szemben a keleti és balti tagállamok régióinak túlnyomó többségében a 65 évesek várható élettartama lényegesen alacsonyabb volt. A lista végén két bolgár régió kullog, ahol egy 65 éves ember átlagosan további 15,7 évre számíthat.

Magyarország a sereghajtók között van.

A várható élettartam Budapesten a leghosszabb, 17,9 év, Észak-Magyarországon viszont mindössze 16 év, éppen csak megelőzve az utolsó helyen álló bolgárokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Utcára mentek az emberek Prágában, Párizsban és Minszkben is

Radar360: Utcára mentek az emberek Prágában, Párizsban és Minszkben is

Orbánnak is elénekelték az olasz 56-os dalt, a szerző most kitüntetést kap

Orbánnak is elénekelték az olasz 56-os dalt, a szerző most kitüntetést kap

Lassan elrakhatja az esernyőt: jövő héttől búcsút mondhatunk a rossz időnek

Lassan elrakhatja az esernyőt: jövő héttől búcsút mondhatunk a rossz időnek