szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem biztosíthatók az oktatás feltételei, ezért február 1-ig nem folytatható oktatási tevékenység az egyetemen - áll egy pénteki levélben. Az épületek november 9-től "oktatási tevékenység és kollégiumi lakhatás tekintetében" zárva tartanak.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A 2020/2021-es tanév 2021. február 1. napjától folytatható, addig oktatási tevékenység az egyetemen semmilyen formában nem végezhető.
A 2020/2021-es tanév első félévben felvett tárgyakhoz tartozó kreditek teljesítéséről meggyőződni nem lehet, így azok elismerésére nincsen mód.

Ezt írta az SZFE egyetemi polgárainak november 6-án kelt levelében Szarka Gábor, a Színház és Filmművészeti Egyetem ősszel kinevezett, de az egyetem polgárai által el nem ismert kancellárja. A Facebookon is közzétett levél létezésének tényét az SZFE egyik hallgatója, illetve a hallgatók kommunikációs felelőse is megerősítette a hvg.hu-nak.

A rektor, illetve a levelet ugyancsak aláíró Novák Emil, megbízott általános rektorhelyettes azzal indokolta az SZFE fenntartójának, az egyetemi polgárok által el nem ismert módon kinevezett Színház- és Filmművészetért Alapítványnak a döntését, hogy a tiltakozások miatt nem tudnak bejutni az egyetem létesítményeibe, és csak korlátozottan tudják ellenőrizni a a oktatás folyamatát, ezért a jelenlegi körülmények között nem biztosíthatók sem az oktatás feltételei, a hallgatói jogok érvényesülése és védelme, a megfelelő és biztonságos munkakörülmények, valamint az Egyetem akadémiai autonómiája.

Az Alapítvány Kuratóriuma emellett felkérte az SZFE vezetését, hogy hajtsák végre a fenti döntéseket, tájékoztassák az érintetteket, és ha szükséges hosszabbítsák meg a tanévet, illetve biztosítsák, hogy az első féléves tárgyakat később pótolhassák a hallgatók.

A levélből kiderül még, hogy a hallgatók jogviszonya, munkaszerződéseik, diákhitel szerződéseik, nem változnak, illetve hogy

szociális és tanulmányi ösztöndíjai a rájuk vonatkozó szabályok keretei között kerülnek kiutalásra.

Utóbbi azért érdekes, mert min csütörtökön kiderült, a kancellár visszatartotta a hallgatók szociális támogatásait.

A levélben emellett még az is szerepel, hogy

Az egyetem épületei 2020. november 9. napjától 2021. február 1. napjáig oktatási tevékenység és kollégiumi lakhatás tekintetében zárva tartanak.

Eközben Palkovics László innovációs és technológiai miniszter visszautasította a hallgatók meghívását, hogy részt vegyen egy jövő hétre tervezett egyeztetésen, azzal, hogy a működéshez szükséges források biztosításán felül nem kíván beleszólni a konfliktusos helyzetbe.

A hallgatók péntek esti közleményükben jelezték, hogy az egyetemen kialakult helyzet megoldása szerintük a miniszter kezében van, és emlékeztettek, hogy a minisztérium által kinevezett kuratórium alapdokumentumai az egyetemi szenátust minden jogkörétől megfosztották, és a minisztérium által kinevezett kuratórium – részben jogszerűtlenül – “elrendelte a létesítmények kiürítését és az „oktatás felfüggesztését”, a szolgáltatások, eszközök és tantermek használatának megakadályozását, valamint visszatartják a hallgatók szociális támogatásait és számos más, a képzés folytatásához elengedhetetlen költséget”.

A hallgatók közölték, továbbra is élnek a tiltakozás alkotmányos jogával, és

a blokádot a követeléseik teljesüléséig fenntartják – bíznak a magyar állam tisztviselőinek belátó természetében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kisiklott és részben az oldalára dőlt egy tehervonat Murakeresztúron

Kisiklott és részben az oldalára dőlt egy tehervonat Murakeresztúron

Béremelés volt az Aldinál, az áruházvezetők kezdő bére bruttó 600 ezer forint lett

Béremelés volt az Aldinál, az áruházvezetők kezdő bére bruttó 600 ezer forint lett

Szlávik: Felesleges különbséget tenni a vakcinák között

Szlávik: Felesleges különbséget tenni a vakcinák között