szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A toxikológus, mentőorvos szerint felelőtlen az az ígéret, amely szerint „mindenkit meggyógyítanak”. Szerinte jó lenne, ha a kormányzat a plázák bezárásáról is döntene.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában
Szerintem felejtsük ezt az idei karácsonyt, azért, hogy legyen jövőre karácsony.
hogy ne arról szóljon a történet, hogy azokat gyászoljuk, akik azért mennek el, mert nem tartjuk be a szabályokat, mert azért látni ilyet
tegnap elmentem futni,
A szabályok be nem tartására Zacher tegnap este is látott példát, a Vörösmarty téren harmincan-negyvenen csoportosultak forralt bort iszogatva, maszk nélkül. Ő ilyenkor oda szokott szólni, hogy vegyenek fel maszkot, de ezt általában nem fogadják pozitívan a megszólítottak.
van. alapvetően a vas meg a műanyag meg a folyadék rendelkezésre áll. de ebbe életet kellene lehelni. most ez lehet itt a gyenge pontja, az a 999, amit miniszterelnök úr megjósolt, hogy
Kérdezték a lélegeztetőgépekről is, amelyekről másokhoz hasonlóan ő is elmondta, hogy az ellátás gyenge pontja az emberi erőforrás lehet, hiszen a járvány közben a nem koronavírusos intenzív ellátás sem állhat le.
Az a 99,9 százalék, amit a miniszterelnök úr megjósolt, hogy annyi a valószínűsége, hogy nem fog bedőlni az egészségügy… Nem tudom, én az ötven százaléknak jobban hittem, amit pár nappal előtte mondott.
A „mindenkit meggyógyítunk” ígéretet Zacher felelőtlennek tartja: „Ilyet nem lehet mondani, hogy senki ne aggódjon, ezt mondjuk el annak a háromezer (valójában már több mint 4100 – a szerk.)  ember hozzátartozóinak, aki belehalt” – mondta az orvos, aki arra buzdítja a kormányt, hogy zárja be a plázákat.
jó lenne, ha arról döntene a kormányzat, hogy zárják be a plázákat

Az RTL Klub Reggeli című műsorának vendége volt Zacher Gábor, akinek a műsorvezetők rögtön nekiszegezték azt a kérdést, hogy a jelenlegi járványhelyzetben mégis hogyan kellene viszonyulni a karácsonyhoz.

Szerintem felejtsük el ezt az idei karácsonyt, azért, hogy legyen jövőre karácsony. Hogy ne arról szóljon a történet, hogy azokat gyászoljuk, akik azért mennek el, mert nem tartjuk be a szabályokat, mert azért látni ilyet

– mondta a toxikológus. Hozzátette, kedd este elment futni, és a Vörösmarty téren azt látta, hogy harmincan-negyvenen csoportosultak maszk nélkül, forralt bort iszogatva, dohányozva. Zacher Gábor elmondta, ő ilyenkor oda szokott szólni, hogy vegyenek fel maszkot, de erre általában hőbörgés a válasz.

Nem értem, emberek hogy lehetnek ennyire stupidak, hogy nem fogják fel, hogy ez az ő érdekük?

– tette fel a költői kérdést.

Zacher Gábort a műsorban arról is megkérdezték, mi a helyzet a lélegeztetőgépekkel, ezzel kapcsolatban elmondta:

van, a vas, a műanyag és a folyadék rendelkezésre áll, de ebbe életet kellene lehelni,

azaz az ellátás gyenge pontja az emberi erőforrás lehet, hiszen rengetegen ápolnak ugyan koronavírusos betegeket, de ettől még a „normál” intenzív ellátás sem állt le, tehát továbbra is végeznek akut sebészeti beavatkozásokat, szívműtétet stb.

Az a 99,9 százalék, amit a miniszterelnök úr megjósolt, hogy annyi a valószínűsége, hogy nem fog bedőlni az egészségügy... Nem tudom, én az ötven százaléknak jobban hittem, amit pár nappal előtte mondott

– mondta, és hozzátette, hogy felelőtlennek tartja a „mindenkit meggyógyítunk” ígéretet. Szerinte ilyet nem lehet mondani, hogy senki ne aggódjon. „Ezt mondjuk el annak a háromezer (november 25-én ez az adat több mint 4100 – a szerk.) ember hozzátartozóinak, aki belehalt.”

Zacher Gábor a műsor végén hozzátette azt is, hogy azt javasolja, karácsonykor ne legyen összejövetel. Szerinte jó lenne, ha a kormányzat a plázák bezárásáról is döntene.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhagyta a Fehér Házat Donald Trump

Elhagyta a Fehér Házat Donald Trump

Tavaszi meleggel és viharos széllel folytatódik a hét

Tavaszi meleggel és viharos széllel folytatódik a hét

Soros György az EU helyett most a tagállamoknak javasolja az örökkötvényt

Soros György az EU helyett most a tagállamoknak javasolja az örökkötvényt