szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dragomán György megvédte a kötelező olvasmányokkal kapcsolatos véleményéért hevesen támadott író-költőt.

Mint írtuk, Tóth Krisztina a Könyves Magazinnak adott interjúban többek között azt fejtegette, hogy mit kellene felvenni és levenni a kötelezőirodalom-listákról. Az író, abból kiindulva, hogy a gyerekeink az iskolában olvasott művekből építik fel, milyenek is a nemi szerepek, két könyvet tart károsnak, és venne le a kötelező listáról: Jókai Mór Az arany ember című regényét és Szabó Magda Bárány Boldizsár című verses meséjét.

Ez a felvetés rengeteg kommentelőt kiborított, sokan hangot is adtak nemtetszésüknek, a mód, ahogyan ezt tették azonban újabb reakcióra késztette Tóth Krisztinát, aki a Facebook-oldalán "bájtalan gesztusnak" nevezete, hogy ismeretlenül letegezik, lekurvázzák, csak mert valamiről mást gondol, és tisztázott néhány dolgot.

Egész elkeserítőnek nevezi Dragomán György is friss posztjában, hogy milyen hangon mentek neki egyesek a barátjának. Mint írja, nyugodtan lehet Jókait rajongva szeretni, mint ahogy ő tette kamaszkorában, „de attól még igenis képeseknek kellene lennünk arra, hogy elgondolkozzunk például azon, milyen nemi szerepeket is közvetítenek Az arany ember nőalakjai, és hogy milyen érzés egy mai kamaszlánynak ezekkel a szerepekkel szembesülni.”

Dragomán emlékeztet, hogy Tóth Krisztina szívügye az olvasó gyerekek nevelése. Olyannyira így van ez, hogy tizenöt évvel ezelőtt életéből elég sok időt szentelt ennek a feladatnak, például négykötetes olvasókönyv-sorozatot is szerkesztett Valaczka Andrással közösen, Irodalmi Ikerkönyvek címmel, ahol fiúknak és lányoknak külön-külön ajánlottak olvasmányokat ötödiktől nyolcadikig.

„Folyamatosan és őszintén kellene foglalkozni az irodalomoktatás és az olvasóvá nevelés kérdéseivel  – felháborodás és sértődés nélkül kellene megvizsgálni, hogy mennyire alkalmas ez a lényegében múlt századi oktatási rendszer arra, hogy olvasó, az irodalmat őszintén szerető embereket neveljen, és mit tehetünk ezért mi, írók, olvasók, szülők, tanárok” – véli Dragomán, aki szerint nem minősíthetetlen módon kellene beszélni Tóthról, inkább tisztelni illene a bátorságát és a munkáját.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
300 milliónyi hamis potencianövelőt foglaltak le egy XXII. kerületi raktárban

300 milliónyi hamis potencianövelőt foglaltak le egy XXII. kerületi raktárban

Kapott e-mailt a Postától? Vigyázzon, átverés áldozata lehet

Kapott e-mailt a Postától? Vigyázzon, átverés áldozata lehet

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 3. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 3. rész