szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A fodrászoknak, kozmetikusoknak sűrű hétvégéjük lesz a lezárások előtt, a virágárusoknak pedig még plusz egy napig. Vannak azonban szolgáltatások, amelyek nem szünetelhetnek: egy kiadós dugulással aligha lehet például két hétig együtt élni.

Szinte napra pontosan egy évvel később megismétlődik velünk ugyanaz, ami tavaly: a járvány miatt március 8-án újra lezárják az ország nagyobb részét, az óvodákat, iskolákat, a hétköznapi élethez nem feltétlenül szükséges boltokat, sőt ezúttal az olyan szolgáltatóknak is le kell húzniuk átmenetileg a rolót, mint az eddig a kivételek közé sorolt fodrászok, mani- és pedikűrösök.

Ahogy azt a járvány elmúlt egy évében mindenkinek bőven volt ideje megszokni, a lezárás pontos feltételeit tisztába tevő rendelet csak az első bejelentés után hosszú idővel jelent meg, vagyis eleinte most is nagy volt a bizonytalanság. A virágboltosoknak például csak egy napig kellett aggódniuk és/vagy lobbizniuk: mivel nekik épp a bejelentés előtti időszakban kellett berendelniük a szokásosnál jóval nagyobb készleteket a nőnap miatt, az ő veszteségük a többiekénél is nagyobb lett volna, ha ezeket a rendelet miatt hagyniuk kellett volna elszáradni. „Nőnap virág nélkül? Na még mit nem” – posztolta aztán a maga sajátos stílusában a miniszterelnök, és bejelentette, a virágboltok csak kedden zárnak.

©

Eközben egyes edzők mémeket posztolnak, rajta a felirattal: „Arcod, amikor nem tudod, hogyan kéne még jobban bezárnod az eddig is zárva tartó konditermedet”. Azok meg a fogukat szívják, akik az eddigi időszakban kihasználták a szabályozásban lévő kiskaput, és egyesületekbe léptették edzeni vágyó vendégeiket, hogy onnantól hivatalosan profi sportolónak minősüljenek, és szabadon edzhessenek.

A gasztronómiai szektorban a legutóbbi, novemberi zárás óta mostanra úgy-ahogy hozzászokhattak a kiszállításhoz és a személyes átvétellel üzemelő konyhákhoz. Hogy utóbbira például lesz-e lehetőség, az kérdéses volt, de a rendelet ezen a téren nem hozott változást: bár a főszabály az, hogy vendéglátóipari egységben csak az ott dolgozók tartózkodhatnak, amíg a vendég átveszi a rendelését, megengedett az éttermi tartózkodás.

©

Az éttermek egyelőre jellemzően nem is reagáltak a hírre, a szektor többi szereplőjénél viszont nagyobb a bizonytalanság: „A még szigorúbb lezárásokra való reagálásunkat az apró betűs részek elolvasása után, tehát holnap írjuk meg. Most tegyünk úgy, mintha mi sem történt volna” – olvasható a zuglói Smankerli cukrászda szokatlanul őszinte közleményében. A Nándori cukrászda az elsők között reagált a lezárás hírére: ők nem adják fel, kiszállítják a süteményeiket, ráadásul ingyen (2000 forintos értékhatár fölött, amit azért nem túl nehéz összeenni). A Sugar Shop ugyanakkor bezár, az ő oldalukon azt írják, még a hétvégén lehet hozzájuk jönni, mielőtt szögre akasztják a nyújtófát, de a legjellemzőbb az, hogy egyelőre senki nem tud biztosat.

Az általunk megkeresett szépségipari szolgáltatók hozzáállása is változó. Van olyan, érthető okból neve elhallgatását kérő pedikűrös, akire azért nem hat a változtatás, mert már november óta átköltöztette a szalonját egy magánlakásba, ahol jól bejáratott, megbízható ügyfélkörével tartja csak a kapcsolatot, mondhatni, pult alatt. Egy nekünk nyilatkozó fodrász úgy készül a bezárásra, hogy bár eddig nem dolgozott vasárnap, most az összes, a következő két hétre regisztrált ügyfelét megpróbálja bezsúfolni a hétvégi idősávokra, amíg be nem telik mind a két napja.

©

„Mindenki megijedt, hogy most mi lesz, csörgött egész nap a telefonunk, üzenetek tömkelege jött, káosz van. Valamennyit fogunk túlórázni a hétvégén, de hát ki tudja, hogy ez meddig fog tartani, lehet, hogy két hét, lehet, hogy egy hónap lesz ebből a lezárásból, most mindenkinek úgy marad a haja, ahogy van” – mondta egy másik fodrász, aki hangsúlyosan azt tanácsolta, hogy semmiképpen se próbáljuk meg magunknak festeni a hajat vagy vágni belőle.

Nem szabad, mert abból csak rosszabb lesz.

Mindenesetre szűk körképünk alapján az általunk megkérdezett lehetséges szépségipari vendégek azt mondták, a most bejelentett kéthetes zárás annyira nem drasztikus, hogy fejvesztve rohannának a szalonokba, elvégre ennél sokkal hosszabb időt is kibírtak már a karanténban géllak, dauer, festés vagy hajvágás nélkül.

Vannak ugyanakkor olyan szolgáltatások, amelyekkel nem nagyon lehet két hetet várni. Például a duguláselhárítás. „Valószínűleg a korlátozás csak a boltokra vonatkozik, manikűrösre, barbershopra, fodrászra, de ránk nem, mert egy vécédugulással nem lehet várni három hetet egy panellakásban, ez azért gondolom, nyilvánvaló mindenkinek” – nyilatkozta lapunknak egy budapesti székhelyű, csőtisztítással, duguláselhárítással foglalkozó cég munkatársa. Szerinte a következő két hétben is ugyanúgy tudnak majd dolgozni, mint ahogy eddig.

©

„Ez kommunális gyorsszolgálat, ezt nem lehet kihagyni, ez nem pedikűr-manikűr vagy szolárium. Ez más kategória. Ahogy az ELMŰ is fog dolgozni, ha vezetékszakadás lesz egy utcában, mert nem lehet 3 hétig áram nélkül egy lakótelep, úgy mi is. Ha egy lakásban, amikor a fölötte lévő 9 emeletnek a szennyvize feljön, percenként 15-20 liter kaki, akkor ott nem lehet mit csinálni, ki kell hívni minket. Még az az egy óra is sok, amíg mi kiérünk, nemhogy három hét. Egyeseknek működniük kell, különben megáll az élet.”

Nem veszélytelen vállalkozás járvány idején lakásokba, házakba kijárni szerelni, de a cégnél mindenféle óvintézkedést megpróbáltak annak érdekében bevezetni, hogy a kiérkező szakemberek és azok, akikhez kiérkeznek, biztonságban legyenek. „Amint kiérünk a helyszínre, fertőtlenítünk, egyébként maszkot hordunk és gumikesztyűt, az elvárható maximumot hozzuk. Sőt, ha lehet, akkor a megrendelővel meg is szoktuk beszélni, hogy ne jöjjön ki a helyszínre, oda közénk, hanem akkor legyen más részén a háznak, hogy szeparáltan legyünk”. A munkatárs hozzáteszi, arra is volt már példa, hogy a megrendelő éppen karanténban volt, hozzá azonban veszélyes lett volna kimenni.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elveszítjük a lakástakarék állami támogatását, ha moratóriumos lakáshitelt törlesztünk elő belőle?

Elveszítjük a lakástakarék állami támogatását, ha moratóriumos lakáshitelt törlesztünk elő belőle?

Ez a vese benn akar maradni, és benn is fog

Ez a vese benn akar maradni, és benn is fog

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az egész országra zivatarveszély miatt

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az egész országra zivatarveszély miatt