szerző:
K. B.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Partizán közölte: a FreeSZFE „betiltotta” Hülye fiatalság című, a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájáért tüntetőkről szóló filmjét, így azt mégsem mutatják be. A FreeSZFE ugyanakkor azt mondja: a közösség nem tiltott be semmit.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Kedves Közönségünk, a pénteken (március 26-án) 18:00-tól publikálni tervezett 'Hülye fiatalság' c. filmünk betiltásra került

közölte a Partizán online tévécsatorna a Facebookon csütörtökön késő este. „A mai napon a FreeSZFE közösség azt a döntést hozta, hogy a filmünk közléséhez nem járul hozzá. Ennek a döntésüknek nem kellene semmilyen kötelező érvénnyel bírnia a Partizán szerkesztőségi működésére és autonómiájára nézve, mi azonban mégis azt a döntést hoztuk, hogy a közösség döntését megértjük” – írták, hozzátéve, az SZFE autonómiájáért tüntetők közösség kérésének „nincs jogi megalapozottsága”, de mivel nem akarnak konfliktust vállalni velük, „ideiglenesen” elállnak a film közlésétől.

A hvg.hu megkereste a FreeSZFE közösségét is, akik úgy reagáltak a Partizán közleményére, hogy nem betiltásról van szó, hanem arról, hogy nem jutottak egyezsége a film szereplőivel a szereplésről, márpedig a szereplők beleegyezése (joglemondó nyilatkozata) szükséges lenne a bemutatáshoz.

A FreeSZFE közösségnek nem áll jogában betiltani semmilyen művészeti alkotást.

Nem a FreeSZFE közösség hozzájárulása szükséges a Partizán Hülye fiatalság című filmjének közléséhez, hanem a szereplők személyes hozzájárulása a róluk készült felvételek felhasználásához – a FreeSZFE Egyesület és az SZFE HÖK az elmúlt két hetet azzal töltötte, hogy felhívja a gyártó cég és az alkotók figyelmét a szereplők jelentős részének joglemondó nyilatkozatainak hiányára, valamint meggyőzze őket ezek beszerzésének szükségességéről” – írják.

Hozzáteszik: „A személyiségi jogokkal való elidegeníthetetlen rendelkezés olyan vitán felül álló etikai, morális és jogi kérdés, melynek figyelmen kívül hagyását őszinte csalódottsággal vettük tudomásul – különös tekintettel azokra az egyetemi munkatársakra, akiknek egzisztenciájuk függ a szerepléstől. Ezúton szeretnénk felhívni a készítők figyelmét arra, ami összemosódni látszik: a dokumentumfilmezés nem sajtómunka, hanem személyes, bizalmi műfaj – ahogyan a szereplők tiszteletben tartják az alkotói autonómiát, úgy az alkotónak is kötelessége lenne tiszteletben tartani a szereplők önrendelkezését.”

A Partizán a közleményében azt írta, számukra feloldhatatlan dilemmát jelent, hogy ragaszkodjanak a függetlenségükhöz, ezzel „marakodást” okozva, vagy elállnak a bemutatástól, amivel viszont saját munkatársaik erőfeszítéseit tekintik semmisnek. „Mi ezt a dilemmát önmagában problémásnak és vállalhatatlannak érezzük. Mi a film készítése közben és jelenleg is azt az elvet tartottuk és tartjuk kötelezőnek magunkra nézve, hogy az ellenfél nem az egyetemi polgárság, hanem az egyetemi polgárságot ellehetetlenítő agresszor hatalom.”

Bartha Máté dokumentumfilm-rendező, az SZFE korábbi, 2018-ban végzett hallgatója az esetről azt írta a Facebookon: „A FreeSZFE közössége azért kereste meg a Partizán szerkesztőségét, mert a filmben szereplő emberek nagy része nemhogy nem engedélyezte azt, hogy megjelenjenek, de még csak nem is tudott a film létéről. Az, hogy látták a kamerázó Noémit, nem mentség, és ezt a Partizán pontosan tudja. Egy másfél órás dokumentumfilmnél etikai kötelesség a szereplőkkel, az összes szereplővel való folyamatos kapcsolattartás azért, hogy a tőlük kapott bizalommal az alkotó ne vissza-, hanem együtt éljen. (...) Elképzelhető, hogy a Partizán kiválasztott szereplőkkel egyeztetett, de a FreeSZFE közleményéből kiderül, hogy ez maximum egy kisebbséget jelenthetett.”

A Partizán végül úgy döntött, „kiértékelik és feldolgozzák” a helyzetet, mielőtt döntést hoznak és remélhetőleg megoldást találnak a FreeSZFE-vel együtt a bemutatásról. A FreeSZFE erről azt közölte lapunkkal: „Reménykedünk benne, hogy a Partizán a film megjelenésének ideiglenes halasztásával nyert időt a jogtisztaság helyreállításával tölti.”

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Czeglédi Fanni - Csatlós Hanna Élet+Stílus

Elkészült a mesterterv: így menekítik ki az SZFE diákjait külföldi egyetemekre

Öt európai egyetem veheti át formálisan a Színház- és Filmművészeti Egyetem 150 hallgatóját: az intézmények vállalták, hogy elismerik a diákok eddigi kreditjeit, és segítik őket abban, hogy tovább folytathassák a munkát az oktatóikkal a Freeszfe Egyesületen belül. Közben az oktatás már megkezdődött a Freeszfe-n, ahol hamarosan Tarr Béla is tanítani fog.