szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az alkalmazott korábban mindkét oltását megkapta.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Hétfőn nyitották meg a határokat Ausztrália és Új-Zéland között, rögtön másnap pedig pozitív lett egy aucklandi reptéri dolgozó koronavírustesztje – írja a BBC. A két ország közötti "légibuborék" azt jelenti, hogy az utazóknak már nem kell karanténba vonulniuk érkezés után.

A járatokat azonban nem függesztették fel, mert az alkalmazott olyan repülőket takarított, amelyek magas kockázatú országból érkeztek, ezért a fertőződés nem köthető a két ország közötti határnyitáshoz – mondta el Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke.

A reptéri dolgozó ráadásul mindkét oltását megkapta, igaz, ez nem jelenti azt, hogy ne fertőződhetne meg.

A két országban egyébként sikerült valamennyire kordában tartani a vírust, elsősorban a szigorú határellenőrzés és a lezárások miatt. A pandémia kezdete óta Ausztráliában 910, míg Új-Zélandon 26-an haltak meg a koronavírus-fertőzés következtében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!