szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Kelet-Ázsiában és Alaszkában honos, hatalmas ragadozómadarat az után szállították Budapestre gyógyulni, hogy a Lupa-tónál legyengülve rátaláltak.

A Fővárosi Állat- és Növénykert vadállatmentő központjába szállították azt az óriásrétisast, amelyet szombaton fogtak be Budakalásznál, a Lupa-tónál, hogy erőt gyűjtsön, mielőtt visszakerülne gazdáihoz – írja honlapján az Állatkert.

Az óriásrétisast, amely akár egy méteres magasságával és csaknem két és fél méteres szárnyfesztávolságával a legnagyobb ragadozó madár, a bőre alatti chip révén tudták azonosítani, miután befogták: kiderült, hogy az egyébként Kelet-Ázsia csendes-óceáni partvidékein, a Bering-tengertől a Koreai-félszigetig előforduló óriásrétisas egy németországi solymász-bemutatóból szökött meg, és Grobinak hívják. Még április közepén indult útnak Németországból, azóta Ausztriában és az Őrségben is látták.

A sasok óriása mentőközpontunkban A ragadozó madarak legnagyobb termetű képviselőjének számító óriásrétisas Ázsia...

Közzétette: Fővárosi Állat- és Növénykert – 2021. május 5., szerda

A mentőközpont munkatársai megállapították, hogy a sas „két hete, amióta úton van, bizonyára nem túl sokat evett, mert út közben kevés olyan táplálékot találhatott, amit korábban megszokott. Így nem meglepő, hogy eléggé lesoványodott, és elkapni is csak azért lehetett, mert már nagyon le volt gyengülve.”

A madarat az Állatkert természetvédelmi mentőközpontjának állatorvosai vizsgálták meg, most pedig azon dolgoznak, hogy a legyengült madár visszanyerje erejét, „amire meg is van az esély, hiszen jó étvágya van. Ha a papírok rendben vannak, az erőgyűjtés után visszakerülhet gazdáihoz.”

 

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!